Станишев посочи защо БСП е извън времето и пространството

Бившият премиер с убийствен анализ за неадекватността на политиците

Станишев посочи защо БСП е извън времето и пространството | StandartNews.com

България се превръща в болния човек на ЕС заради политическата нестабилност в страната. Това заяви евродепутатът Сергей Станишев на организираната от него международна конференция "Да изхраним Европа по време на криза".

"Трябва да се стъпи здраво на земята и да се видят реалностите", каза още Станишев.

Според него БСП трябва да е полюс в политическия живот на страната, а не от пето да се бори за четвърто място.Трябва да се видят реалностите и очакванията на обществото, защото на поредица от предсрочни избори избирателите дават на БСП знак, че не ни припознават като алтернатива, коментира още Станишев

.Трябва да покажем чрез дискусията на конгреса и решенията, че чуваме гласа на избирателите, че правим промени, които се очакват от нас, за да може да възстановим доверие, защото 230 хиляди гласа е унизителен резултат за левицата в България, смята той.

Според Станишев бедността, нивата на инфлация, икономическите проблеми за производството и за гражданите трябва да бъдат в дневния ред на конгреса, както и на предизборната платформа на левицата. Той посочи, че вместо това в дневния ред, предложен от ръководството на партията, е включено обсъждане на концепция за нова програма, промени в Устава, подготовка за местните избори.

"Ние като че ли даваме знак, че се занимаваме със себе си и с поредица от поражения, доста горчиви за всеки един човек от левицата, казваме: Продължаваме напред, всичко е наред", коментира Сергей Станишев.

По думите му това е просто извън времето и пространството.

БСП трябва да отстоява свои ясни политики, а не да прави безпринципни споразумения, само и само да се закачим за властта, смята Станишев. Според него безпринципните коалиции ще струват изключително скъпо предвид конфигурациите, които се очертават в парламента. Ние винаги сме се борили за първото място на избори, сега се борим да не бъдем на пето, а на четвърто, това е обидно и горчиво за всеки един човек от левицата, заяви Станишев.

Имаме доста горчив опит от последното управление с четворната коалиция, защото когато си малък, не можеш да формираш истинския дневен ред на управлението и да наложиш своите политики, както и пролича, коментира той и даде пример с въпроса за оръжията за Украйна.

Уж БСП казва, че е за мирно решение в Украйна и против доставка на оръжия, а се случват противоположни неща, посочи Станишев. Това означава, че или не те чуват коалиционните партньори, или просто имате тайно или негласно споразумение да си затваряте очите, коментира той.

Според Станишев действията след изборите ще зависят от местните избори и пак ще се окажем в същия капан на непродуктивност на политическия диалог, на липса на ясни приоритети за страната, което, по думите му, прави България болния човек на Европейския съюз (ЕС) и което вече се превръща и в икономически проблем. Той смята, че изборите няма драматично да променят състава на парламента и пропорциите на партиите, защото не вижда някой да предлага нещо коренно различно и ново, което да създаде енергия.

Сергей Станишев коментира политически въпроси преди началото на форум за селскостопанската политика на ЕС. По инициатива на Станишев и Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в София се провежда конференция на тема „Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата", пише Епицентър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай