Станишев: Нинова ме помоли за подкрепа срещу орязаните субсидии

Изборът на Урсула фон дер Лайен за шеф на Еврокомисията изобщо не е сигурен, твърди лидерът на ПЕС

Станишев: Нинова ме помоли за подкрепа срещу орязаните субсидии | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е отправила молба до председателя на ПЕС Сергей Станишев да й съдейства срещу орязаните по предложение на ГЕРБ държавни субсидии за партиите. "В това отношение съм на едно мнение с нея, това е опит да се постави на колене опозицията", заяви Станишев в предаването "Панорма" по БНТ, който определи като странна" декларацията на БСП, с която родните социалисти се разграничиха от думите му за Бойко Борисов.

"Аз съм човекът, който е водил най-много политически битки с Борисов, но когато става въпрос за национални въпроси, съм готов да работим заедно. Този път той ме подкрепи, това очакват българските граждани, допълни Станишев като коментар по темата, предизвикала бурни страсти в левицата.

"Благодарен съм на нашите премиери, които са поставили моята кандидатура на обсъждане, както и на Европейския съвет. Това е жест към партията, която представлявам и ръководя4, заяви Станишев по повод спрягането на името като възможна номинация за шеф на Европарламента.

Той посочи, че първият му ангажимент "е единството на нашето семейство и отстояването на принципите ни".

"Преди повече от 1 година заявихме, че твърдо подкрепяме принципа на водещ кандидат, но смятаме, че трябва да бъде този, който може да събере подкрепа в Европейския парламент. И днес съм убеден, че Франс Тимерманс щеше да има повече подкрепа от Манфред Вебер", каза още лидерът на ПЕС..

Според него предложението Урсула фон дер Лайен да оглави Еврокомисията е нелогично и необясним компромис.

"Никой не знае нищо за кандидата за председател на най-важната институция в Европейския съюз. Нейният избор не е гарантиран, поне по отношение на социалистите", подчерта Станишев.

По думите му единственият кандидат с ясна програма за социална програма и устойчиво развитие, с ясни ангажименти за върховенство на закона, е бил Франс Тимерманс.

Станишев посочи, че Доналд Туск, Виктор Орбан и Еманюел Макрон са повлияли на процедурата с изказвания и преговори.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай