Срещата Путин-Байдън: затопляне или капан?

Защо световните лидери избраха Женева

Срещата Путин-Байдън: затопляне или капан? | StandartNews.com

БОЯН ЧУКОВ, специално за СТАНДАРТ

На 16 юни в Женева ще се проведат преговори между президентите на САЩ и Русия. На брега на Женевското езеро Владимир Путин и Джо Байдън имат намерение да обсъдят широк спектър от въпроси. Срещата е инициирана от американска страна. На 13 април на сайта на Белия дом се появи предложение за подробно обсъждане на руско-американските отношения. Според вестник „Монд“, първата среща между двамата президенти след влизането на Джо Байдън в Овалния кабинет ще се състои „в климат на голяма конфронтация между Вашингтон и Москва“.

Как се стигна до срещата в Женева? На 24 май се състоя среща на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев със съветника по национална сигурност на американския президент Джейк Съливан. Според руския външен министър, разговорът между двамата е бил „откровен“. Вероятно Николай Патрушев и Джейк Съливан са доуточнили детайли на договорките, които са били постигнати на срещата на 19 май между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Рейкявик. Двамата присъстваха на двудневна сесия на външните министри на Арктическия съвет. След появата на информация в световните медии за предстояща среща между Байдън и Путин, информационното пространство се напълни с предложения за мястото на преговорите между руския и американски президент. Завъртяха се Виена, Прага, Любляна, Баку и даже Рейкявик. Но двете страни се спряха на Женева.

Руската страна планира конкретно да обсъди с американската „състоянието и переспективите на по-нататъшното развитие на руско-американските отношения, проблемите на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително „взаимодействието в борбата срещу коронавирусната пандемия и урегулиране на регионалните конфликти“. Далеч по-лаконични бяха от американската президентска администрация. „Лидерите ще обсъдят целия спектър от жизненоважни проблеми в отношенията между САЩ и Русия“, заяви в писмен вид Дженифер Псаки, прессекретар на Белия дом.  

Малко вероятно е в Женева да се очаква сериозен пробив в двустранните отношения между Вашингтон и Москва. На срещата между двамата президенти има възможност да се подготви само благоприятна почва за бъдещо стопляне на отношенията между двете свръхдържави. Голям успех ще бъде, ако руснаци и американци изразят своите недоволства и критични забележки един към друг по един рационален и уважителен начин. Предположително ясно ще бъдат вербализирани множеството различни и антагонистични позиции на Кремъл и Белия дом.

Джо Байдън е поставен в позиция, аналогична на тази, в която беше Доналд Тръмп преди срещата му с Владимир Путин през лятото на 2018 г. в Хелзинки. Шон Ханити, телевизионен водещ в телевизия Fox News и медиен консултант на Доналд Тръмп заяви: „Байдън е слаб и у дома, и на международната арена. Той свали всички санкции на Тръмп против ключов руски енергопроект. Той провежда политика „Русия преди всичко“ и „Да направим Русия отново богата“.“ Републиканският сенатор Тед Круз от щата Тексас е още по-агресивен: „Сега той сваля от Русия санциите! За четири месеца в Белия дом Джо Байдън се намъкна в леглото на Путин и на враговете на нашите съюзници“.

Фиона Хил, британско-американски специалист по външни работи, изобрети понятието „капана на Путин“. Според редица американски експерти Джо Байдън допуска грешка като се съгласява на среща с руския президент. Той влиза в неговия капан. Самата среща с Путин и общуването с него според тях е подарък за руския държавен глава. Срещата в Хелзинки през 2018 г. между руския и американския президент завърши наравно. Но американската преса обяви Путин за победител.

Негативно отношение към предстоящата среща на 16 юни в Женева има и Ричард Хаас, бивш председател на Съвета за външни отношения и близък съветник на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл. Американският дипломат заяви: „Много американски президенти са уверени, че личната химия има голямо значение. Но за Путин тя нищо не значи! Той е бивш офицер от КГБ. Той преследва своите собствени интереси, интересите на своята страна. Сътрудничество е възможно само в ограничен брой области, взаимноизгодни. Например в Афганистан. Във всичко останало сме прекалено различни. Имаме различни ценности и поглед върху живота“.

Преди срещата с Путин на 16 юни Байдън ще заседава с G-7 във Великобритания и със страните членки на НАТО в Брюксел. Според френския вестник „Либерасион“ Джо Байдън иска да „афишира общия фронт срещу Москва“. От руска страна също има подобен символичен знак към Вашингтон. На 25 май пресслужбата на Кремъл съобщи за телефонен разговор на Владимир Путин с члена на Политбюро на ЦК на ККП Ян Цзечи. Китаецът е предал послание на Си Дзинпин до стопанина на Кремъл. Съобщението по този повод гласи: „На Владимир Путин е предадено устно послание от председателя на КНР Си Дзинпин, което потвърждава курса на широкомащабно укрепване на двустранните връзки“. Важно е и изказването на официалния представител на китайското външно министерство Чжао Линцзян: „Ние активно подкрепяме заявлението на господин Лавров... Китай и Русия са станали фактори, осигуряващи стабилността в целия свят. Ние сме готови заедно с Русия да осигурим демократизацията на международните отношения... да съдействаме за всеобщото мирно развитие“.

Най-вероятно ключова тема на срещата между Путин и Байдън ще бъде въпросът, касаещ Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, който е от изключителна важност в този момент за САЩ. Не е изключено да бъде постигната договорка изгонените реципрочно и от двете страни американски и руски дипломати да се завърнат по своите места в Русия и САЩ.

В Женева няма да има затопляне на отношенията между Вашингтон и Москва. Няма да има отмяна на взаимните санкции и признаване на взаимните интереси. Ще бъдат обсъждани договорки, установяване на правила на играта в света, който се е променил драстично през последните години. Не е изключено срещата в Женева да се превърне само в имиджово мероприятие за Кремъл.           

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай