Събота,

Срам! Какво поиска Европа от България

От: Редактор -
9660
Срам! Какво поиска Европа от България
A
A
A

България доказано е най-корумпираната страна в ЕС и то на всички нива - отгоре до долу.

Парадоксално, след като проблемът е очевиден, в България битка с корупцията не се провежда и няма присъди.

Една от препоръките към страната ни в тазгодишния Доклад за върховенството на закона за държавите от ЕС е да има окончателни присъди поне по дела за корупция по високите етажи.

Брюксел препоръчва на България законодателни промени, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягването на риска от политическо влияние, по-специално чрез включването на съдебните органи в избора на неговите членове, съобщава БТА. Друга препоръка е свързана с предприемането на стъпки за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет, като се вземат предвид европейските стандарти за съветите на съдебната власт.

Трябва да бъдат взети и мерки подобряване на интегритета на специфичните сектори на публичната администрация, включително мерки, съобразени с полицията и съдебната система.

Еврокомисията иска гаранции, че институционалните реформи на Комисията за борба с корупцията и специализираните съдебни органи ще доведат до подобрена ефективност на разследванията и окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи.

В частта за България се припомня, че правителството се е ангажирало, в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост на България, да създаде ефективен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Антикорупционната комисия продължи да изпълнява дейността си, като се предвиждат реформи, насочени към нейното преструктуриране с цел подобряване на капацитета й за разследване на случаи на корупция.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички