Спрягат ли Кристалина Георгиева за висок пост у нас?

Тайни срещи на шефа на МВФ огласи ексдепутатът от ИТН Любомир Каримански

Спрягат ли Кристалина Георгиева за висок пост у нас? | StandartNews.com

Бившият шеф на бюджетната комисия в 46-тия парламент Любомир Каримански зададе обезпокоителен въпрос за скрити  срещи по време на визитата си в България на директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Той визираше срещи в президенството и в ГЕРБ.

В ефира на Би ти ви бившият депутат от ИТН огласи, че има информация, че преди две седмици тя е била в президенството, където се е срещнала както с държавния глава, така и с гуверньора на БНБ Димитър Радев.

С ГЕРБ пък е възможно да е обсъждала идеята да бъде издигната като кандидат за президент.

Бившият депутат поиска информация от институциите за водените разговори и посочи, че е странно защо нито една медия не се е заинтересувала от този казус.

Според Каримански целта на посещението на Георгиева в президентството е да обсъди политическата ситуация в страната, икономическото състояние и "евентуалната кадрова обезпеченост на различните публични институции и регулаторни органи".

Той допълни, че  няма информация дали Кристалина Георгиева се готви да заеме поста на Димитър Радев.

Мандатът на Димитър Радев като управител на БНБ изтече, но вече втори парламент не успя да гласува нито нов гуверньор, нито нови имена за изтичащите мандати на още двама от подуправителите на централната банка.

Каримански бе едно от имената, които се спрягаха за поста на Димитър Радев, но неофициалната информациа бе, че Демократична България е била против кандидатурата, заради което рокадата остана за следващото Народно събрание.

Кристалина Георгиева бе в България преди две седмици. Тя бе удостоена от Американския университет в Благоевград с почетното звание Доктор хонорис кауза.

АУБ връчи почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Кристалина Георгиева |  Вяра - Информационен всекидневник на Югозападна България

Малко след като отпътува от България, гръмна и международния скандал, в който беше замесено името на Кристалина Георгиева по времето, когато бе изпълнителен директор на Световната банка, свързан с класация за бизнес активност, в която Китай е изтеглен умишлено на по -предни позиции.

Списанието The Economist дори поиска оставката на Георгиева от поста, който заема сега, а именно директор на Международния валутен фонд..

Вчера тя категорично отхвърли обвиненията като прехвърли вината към предишния президент на Световната банка Джим Йонг Ким, който по онова време управляваше финансовата институция.

На въпрос дали има информация, че Георгиева има намерение да се кандидатира за поста шеф на БНБ, Каримански отговори отрицателно.. 

Той обаче заяви, че няма проблем Кристалина Георгиева да бъде управител на БНБ, стига да е наясно със случващото се в страната, с процеса за влизане в еврозоната, ликвидните експозиции в банките и други предизвикателства за банковата система у нас, както и да отговаря на критериите за почтеност.

Икономистът призна, че дори не е наясно в каква насока са разговорите, които Георгиева е имала с висшите чиновници, дори и с президента Румен Радев.

Възможно е, според него, тя да е предлагала кандидати за постове на базата на своя опит и контакти.

Според него са водени и разговори с ГЕРБ тя да бъде кандидат за президент.

След скандала с китайската оценка на бизнес средата обаче не е ясно дали това все още е на дневен ред.

През последните 12 години, името на Кристалина Георгиева нееднократно бе спрягано за премиер, първият път беше още за кабинета на Борисов през 2009 година.

Миналото лято по време на протестите също се говореше, че Георгиева нееднократно е била в страната, за да дава съвети на управляващите.

През юли тя присъства на форума за президента Радев за Триморието.

 

Икономистът посочи, че българските производители на енергия "субсидират" съседните страни, където цената на тока традиционно е по-висока и страната не е хеджирала риска.

ИТН ще предложи на правителството мерки за намаляване на тежестта на високите цени на електроенергията за бизнеса и домакинствата. Част от тях са свързани с преразпределяне на печалбите на АЕЦ "Козлодуй" или на Националната електрическа компания (НЕК).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай