Спецов в затруднение: Кой пречи на работата на НАП?

Към полугодието данъчните приходи ще бъдат изпълнени на 99,9%, преизпълнение няма

Спецов в затруднение: Кой пречи на работата на НАП? | StandartNews.com

При сегашните политически сътресения Националната агенция за приходите трябва да осигури данъчните постъпления, с които държавата да реализира все още негласуваните от парламента антикризисни мерки с актуализацията на бюджета. Към полугодието данъчните приходи ще бъдат изпълнени на 99,9%, като за преизпълнение на този етап не може да се говори. Несигурната политическа обстановка се отразява върху работата на приходната администрация, коментира във Велико Търново изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, който вчера проведе повече от 4-часова среща с шефовете в Териториалната дирекция на агенцията, която обслужва областите от Велико Търново до Видин, предаде БНР. 

Румен Спецов заяви, че НАП е готова веднага след гласуване от депутатите да започне да администрира държавната помощ от 25 стотинки на литър гориво.

Антикризисните мерки с намаление на данъци и акцизи са съгласувани с НАП и не се очакват проблеми с фиска, заяви във Велико Търново изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов:

„Имайте предвид, че всички тези законодателни искания за промени спрямо новата актуализация на бюджета, която все още не е приета, те са изговаряни във времето и всичко е съобразено. Към днешна дата аз нямам притеснения с изпълнението на плана, както и ако тази актуализация бъде приета с тези изменения, с всички дали ще бъдат антикризисни или както ги наричате антиинфлационни мерки, аз нямам притеснения, че това по някакъв начин ще се отрази негативно или ние ще имаме проблем с изпълнението на самия бюджет“.

Към полугодието не може да се говори за преизпълнение на данъчните приходи, една от причините е все още негласуваната от депутатите актуализация на бюджета, коментира още данъчен номер едно:

„99,9 % изпълнение до полугодието. Тук си слагам един буфер, все пак искам да видя между първо и второ четене по актуализацията на бюджета дали ще има промени, дали народните представители ще приемат параметрите, които са заложени, или ще бъдат заложени нови параметри. Това е единствената причина, поради която аз не мога в момента да казвам, да се наемам да определя 100-процентната или над 100-процентната, или това, което ме питате за преизпълнение. Нека да видим самият бюджет какъв ще бъде, защото пряко от това нещо зависи и нашата работа“.

Ако парламентът приеме облекчението от 25 стотинки за литър гориво, НАП е готова и веднага може да започне да изпълнява мярката, посочи още Румен Спецов с уговорката, че повече подробности ще даде след като тя стане законодателен факт:

„Планът е готов, не искам да вляза в подробности, докато не видим дали това нещо ще бъде прието. Имайте предвид, че това е предложение, което ще се разгледа, дали то ще бъде прието в параметрите, в които правителството е определило, че ще бъде като помощ, тогава вече може технически да обясним, ще има и такова разяснение. Чисто хипотетично, ако кажем, че утре актуализацията на бюджета се приеме, от 1 юли НАП има възможност да администрира тези 25 стотинки помощ“.

Румен Спецов започна да обикаля мегадирекциите на приходната администрация в страната, дава указания – какви, не пожела да коментира, но една от целите на срещите му, по неговите думи, е да даде спокойствие на данъчните служители да си вършат работата в ситуацията на политическите сътресения:

„Мен лично не ме притесняват, но те оказват влияние върху цялото общество. Все пак трябва да кажеш на тези хора, които работят в тази администрация, които се грижат всичко това нещо да се случи, че нещата ще протичат нормално. За съжаление, виждате какво се случва последните и особено след вота на недоверие, моето идване тук е свързано да успокоя хората и да кажа, че в крайна сметка НАП продължава да работи и тя е институцията, която ще гарантира всички тези промени, които искат да се направят в бюджета, самия бюджет и функционирането на страната – единствената структура ще остане да функционира е НАП, която да гарантира това нещо. Няма как да правим актуализация на бюджет и той да бъде приет и след това тези показатели да се търсят от НАП, ако нашите служители не знаят или не работят добре и спокойно. Независимо какво се случва, те трябва да имат самочувствието на хора, които първо трябва да гледат изцяло професионално на своята работа, загърбвайки всякакви други пристрастия“.

Румен Спецов заяви, че няма обратна връзка от закритата вече спецпрокуратура какво се е случило с подадените данни от проверките на данъчните и ДАНС до 2019 година за 38 висши държавни служители за имоти и сметки в чужбина. За това той беше привикан да дава обяснения в края на март в парламентарната антикорупционна комисия. Не пожела да посочи, дали НАП се е самосезирала по медийни публикации и извършва ли данъчни проверки на публични личности от приятелски политически кръгове. 

Все още продължават данъчните проверки на петролната рафинерия в Бургас, но се очаква дружеството да има положителен финансов резултат, каза още Румен Спецов:

„2014 година е затворена, вече там е излязъл ревизионният акт, там е намалена счетоводната загуба с 500 милиона. 2015 година се проверява. Там имаме една много голяма инвестиция от 1,5 милиарда долара, които са вложени в система за преработка. Всичко това се обследва. 2015 година мисля, че август месец ще приключи и тази ревизия. Що се касае за финансовите резултати на рафинерията към момента, след 2001 година, когато те промениха своя начин на работа, това което показват в частта на ДДС, са само положителни резултати, и в частта на ЗКПО имаме положителни авансови вноски, т.е. очаквам положителен резултат на базата на авансовите вноски, които са внасяли през годината. Така че мисля, че Нефтохим-Бургас тази година ще декларира за предходната положителен финансов резултат. Данъчни нарушения могат да се откриват, те водят до промяна на финансовия резултат. Като завърши ревизията август месец, тогава ще мога да ви кажа“.

Румен Спецов посочи, че във всеки момент е готов да си тръгне от директорското място в НАП и е категоричен, че е успял да изчисти името на агенцията като „бухалка“ върху бизнеса:

„НАП е структура, която работи с документи, със солиден доказателствен материал и аз ще бъде проводник на тази законност в НАП. Смятам, че в моето управление съм изчистил до голяма степен името на НАП и съм дал възможност на бизнеса да бъде в една комфортна зона без притискане. В крайна сметка дойдохме за два месеца и половина, вече една година и два, три месеца съм на този пост, ще остана до тогава, до когато държавата има нужда от мен. Когато преценят, че нямат нужда от моите услуги, без драми подавам си молбата и приключвам с държавните дела“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай