Спасител играе за Яне

Спасител играе за Яне | StandartNews.com

Сред кандидат-депутатите с по-специфични професии рязко се отличава създателят на терапевтичната общност за хора със зависимости "Ново начало" Желяз Турлаков.

Спасителят на човешки животи е втори в листата на РЗС в 24-и район в София. От гражданската квота е, не е партиен член. Попаднал в РЗС наскоро - свързал се с Яне Янев, щом чул за инициативата му "Влез в политиката, промени системата". Голямата му амбиция е да доведе докрай битката си зависимостите да влязат в клинични пътеки и така потърпевшите да не плащат допълнително за продължителното си лечение. Друга възможност е за тази цел да бъде създаден фонд с 1% отчисления от акцизите за цигари и алкохол. Желяз е категоричен, че в момента няма държавна политика по тези проблеми. Въпреки че през годините се е срещал с разноцветни партийци, досега никой сериозно не се е ангажирал. Около 300 000 българи в момента употребявали наркотици и имат нужда от помощ. Когато към тях се добавят семействата им, броят на засегнатите от проблема скача драстично, обяснява Желяз. Турлаков е на 37 г., психотерапевт, семеен, с две деца. По образование е философ, специализирал е групова психоанализа. Създава "Ново начало" през 2005 г. Работят главно с наркозависими, но и с хора в капана на алкохола, а отскоро - и на хазарта.

"Ново начало" има къща край София, в която в момента живеят, за да се лекуват под постоянен надзор 15 пациенти. Те плащат по 350 лв. на месец за издръжка. Отделно в столицата общността има дневен център, в който се срещат за беседи с преминалите през лечение или с родители и близки на хора с проблеми, за да им дадат съвет. За осем години през центъра са минали 600 души. Голяма част от пациентите им успешно са преминали лечение и отново са се социализирали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай