Спасител или въздушен джигит? Кой е Мариян Боновски

Изпълних гражданския си дълг, казва бизнесменът

Спасител или въздушен джигит? Кой е Мариян Боновски | StandartNews.com

Спасител или въздушен джигит? Един бизнесмен привлече погледите, след като участва с частния си хеликоптер в една от спасителните акции в Пирин.

Мариян Боновски е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация, експерт от международната система за медицинско спасяване по въздуха.

Изпълних гражданския си дълг, както всеки един българин би трябвало да направи, коментира той в студиото на „Събуди се” по NOVA. Казва още, че лично заместник-кметът на Банско го е помолил да се включи в издирвателната акция. 

Вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев обаче нарече Боновски „въздушен джигит”, защото нямал свидетелство за управление на хеликоптер.

Мариян Боновски изрази готовност ако се докаже, че е направил нещо нередно, да поеме отговорност. „Напълно спокоен съм, не виждам предмет на някакво обвинение”, допълни той.

Експертът от международната система за медицинско спасяване по въздуха коментира и нуждата от медицински хеликоптер в България. „Трябва да има визия, да има стратегия. В последните два дни четири представители на държавата говориха четири коренно различни неща”, заяви Боновски.

По думите му средствата, които са ни отпуснати по Плана за възстановяване, няма да могат да бъдат усвоени, защото крайният срок е края на 2023 г. „В момента няма производител от световен мащаб, който да успее да произведе вертолет в този кратък период от време, а ние трябва все пак да направим обществена поръчка”, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пламен
преди 1 седмица

Мариян Боновски е един от малцината, които знаят какво и как да се направи в областта на "Въздушните линейки". Няма друг човек, който да е по-подготвен в тази област и с повече специализации по цял свят. А това, че е участвал в спасяването на хора, е повод за гордост! Как може да се плюе по човек, който спасява хора?! Грозна работа...

Откажи