Социолог очерта две нови тенденции за идващите избори

"Продължаваме промяната" пое грешен подход на търсене на отделни депутати

Социолог очерта две нови тенденции за идващите избори | StandartNews.com

Партията на Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже победител в предсрочните парламентарни избори, които, по всичко личи, ще се проведат тази есен, съобщи в интервю за БНР Боряна Димитрова, управител на социологическата агенция "Алфа рисърч".

"Продължаваме промяната" пое грешен подход на търсене на отделни депутати, който не им донесе успех, посочи тя.

"Това е неправилна политическа стратегия. Това беше пример на пожелателно мислене. Тезата, че е възможно голямо мнозинство от 140 депутати също е пожелателна. Нямаме никакви индикации, че е възможно да се получи различна ситуация в следващ парламент. Възможно е ПП да бъде отново първа политическа сила, но с крехко мнозинство пред втората, третата и с доста фрагментиран парламент", разказа Димитрова.

Тя подчерта, че последните социологически данни сочат, че има "укротяване на ръста на "Възраждане": "Разделянето на ляво-русофилското пространство между БСП, "Български възход" на Стефан Янев и "Възраждане". Друга ясна тенденция, видима от социологическото проучване, е продължаващият регрес на "Има такъв народ".

"Обикновено парламентът се владее от управляващите, а улицата - от опозицията, а в България имаме парадоксалната ситуация, при която това е обратното", констатира Боряна Димитрова.

Според социоложката оценката "Много добър 5", която постави на правителството си премиерът Кирил Петков, е признак, че на хоризонта се задават предсрочни избори.

По думите на социоложката политиците, правейки своите изявления сега, трябва ясно да знаят, че след изборите ще трябва отново да мислят за това какъв тип мнозинства ще могат да бъдат направени. "Защото зад тези мнозинства стоят определен тип избиратели. Колкото по-добре познават избирателите си, толкова по-адекватна може да бъде политиката им", обясни Димитрова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай