Социалдемократическата зестра на Кадиев

Социалдемократическата зестра на Кадиев | StandartNews.com

С един куршум АБВ похити два червени заека преди вота

БСД изневери на соцпартията и ще играе с Първанов в големите градове

С издигането на Георги Кадиев за кмет на София АБВ удари с един куршум два заека. "Похити" популярен депутат на БСП, който на предишните два кметски вота се състезаваше с Йорданка Фандъкова и е наложен в съзнанието на червения електорат. Втората полза е, че в новосъздадената столична коалиция "Сердика" АБВ успя да привлече партия "Български социалдемократи" /БСД/. Понастоящем БСД, която има един депутат - Георги Анастасов, е ключов партньор на "Позитано" 20 в националната коалиция "БСП - Лява България". Същата партия е официален наследник на БСДП на Петър Дертлиев и се явява пълноправен член на Социнтерна и ПЕС. Те могат да бъдат извънредно полезни на АБВ, които неистово се борят за признание от международните леви организации.
Столичната Градска организация на социалдемократите е заседавала цялата нощ в четвъртък срещу петък /от 18 вечерта до 6,24 ч сутринта/,

за да реши с кого да се сгоди в София

На първото гласуване 39 делегати са подкрепили съюза с АБВ, 36 - БСП и 12 - ББЦ. На балотажа, приключил в 5,26 ч сутринта - курсът към АБВ е надвил привързаността към БСП с 49 на 38 гласа.

През последните месеци в София БСД са водели мъчителни преговори с "Позитано" 20. "Миналия понеделник от БСП-София ни казаха, че в петък ще подпишем коалиционно споразумение, но така и не ни дадоха проекта до четвъртък. Получихме текста в последния момент и се оказа, че "Български социалдемократи" изобщо не фигурира в коалицията на БСП", заяви Анета Григорова от БСД. "Нямаше ни в общата коалиция и не знаехме кое място ще ни дадат БСП - това бяха елегантни намеци от страна на соцпартията, че не ни искат", допълни Григорова. Тя ще бъде на трето място в съветническата листа на "Сердика". Според Григорова явяването на социалдемократите с АБВ не бива да се превръща в драма, тъй като на много места в страната и самата БСП се е коалирала с проекта на Георги Първанов. Налице е обаче трайна тенденция на влошаване на отношенията между партньорите в "БСП - Лява България". Разговорите между БСП и БСД в редица големи градове са се провалили по същата причина - столетницата не пожелала да включи социалдемократите в състава на местната коалиция. В крайна сметка, освен в София, БСД ще се яви в тандем с АБВ също в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново. Социалдемократите обаче засега отричат, че има възможност да излязат от съюза със соцпартията.

Издигането на Кадиев удари като гръм от ясно небе червените активисти. Вече шести ден

не престава вълната от нападки и хули

срещу него, като особено възмутен е неговият конкурент Михаил Мирчев. "Какво да ми е симпатично /у Кадиев/? Това, че се отмята от принципни свои заявления? Това, че се хленчоти и сутринта разплаква всички по телевизията с някакви сълзливи версии? Това, че лъже нагло, че някой ще го изключва?", възкликна професорът по социология. На фона на братоубийствената драма Михаил Миков изрази оптимизъм, че кандидатът на БСП има добри шансове да стигне до балотаж с Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай