Сметната палата иска промени за партийните харчове

Сметната палата иска промени за партийните харчове | StandartNews.com

София. Трбва да се направи така, че да има отчетност и разходите на партиите да са публични, къментира председателят на Сметната палата Валери Димитров пред БНТ. Той допълни, че ще предложи на парламента промени в Закона за политическите партии. Поводът за коментара му са изплуващите напоследък в публичното пространство снимки от екзотични екскурзии на лидера на Атака Волен Сидеров.

Димитров обясни, че в момента партиите не са длъжни да представят подробности за това, как харчат парите си.

„Ако сега погледнете отчета няма да разберете нищо, там има едни общи разходи по пера", коментира Димитров и допълни, че неговата институция също няма как да направи такава ревизия. Начинът на водене на отчетност за политическите формации според него е „смешен".

„Ако не бъде допълнен този закон, тези проблеми ще продължават да се рециклират непрекъснато", каза още председателят на Сметната палата.

Той обаче не е сондирал мнението на управляващите по въпроса.

„Не е моя работа да се занимавам с настроенията в определени партийни централи", обясни Димитров.

Досега не е имало несъответствия в декларациите на Волен Сидеров, съобщи още той, но напомни, че институцията не е разследващ орган и прави проверки само въз основа на съдържащото се в официалните бази данни.

По повод твърденията на Сидеров, че почивките му са платени от негови „богати приятели" Димитров също коментира, че и това не може да бъде проверено.

„Да не мислите, че има регистър на „богати приятели", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай