Слепите в Бургас с представител в Обществения съвет

Слепите в Бургас с представител в Обществения съвет | StandartNews.com

Бургас. Съюзът на слепите в Бургас вече има свой представител в Обществения съвет, в които влизат браншови организации от различни сектори и сдружения от социалната сфера. Това обяви в понеделник областният лидер на ГЕРБ- Бургас и кандидат за народен представител Димитър Бойчев. Той представи Бинка Монева, която единодушно бе избрана от Съюза на слепите в морския град, за да представлява техните интереси.
 
"С участието си в Съвета ще можете да защитавате и отстоявате правата и интересите на незрящите хора. Основната ни цел е да бъдете запознати с предстоящите законодателни инициативи и от своя страна да може да изразите мнения, идеи и предложения. Това е успешният модел на работа, с който ще продължим добрия диалог в полза на гражданите”, каза областният лидер на ГЕРБ.

Бойчев се срещна с членовете на Съюза на слепите в Бургас, за да разбере повече за техните потребности. С него бяха и водача на листата на ГЕРБ Ивелина Василева, кандидатите за народни представители Снежина Маджарова и Велина. Те проведоха дискусия по проблемите на слепите, в която активно участие взе и водачът на групата съветници от ГЕРБ в местния парламент Димитър Людиев.
 
"Изключително благодарни сме на Снежина Маджарова, на всички общински съветници от ГЕРБ, както и на народните представители, които винаги са ни подкрепяли и взимали присърце проблеми ни. Те неведнъж защитаваха важни за незрящите хора предложения в ОбС- Бургас, помагаха ни при организирането на различни инициативи и винаги са били готови да ни съдействат. Срещните ни с тях са се превърнали в традиция”, каза председателят на регионалния Съюз на слепите Бинка Монева.
На срещата бяха обсъдени и възможностите за стаж и професионално развитие на млади незрящи, което според Ивелина Василева и кандидатите за народни представители, е особено важен проблем в момента.
 
„Сред мерките, които са предвидени в тази сфера, са насърчаване на работодателите да наемат млади хора. При наемане на лица до 29 години, държавата плаща социалните осигуровки и по този начин стимулира бизнеса да се обърне към младите. Възможности за тях се откриват с програмата „Старт в кариерата”, както и признаването на учебните стажове като трудови. По този начин ще се осигури пряка връзка между бизнеса и образователната система”, сподели Василева.
 
Освен трудностите на слепите хора, кандидатите за народни представители от ГЕРБ обсъдиха бъдещите инфраструктурни проекти в морския град. Те се фокусираха върху комплекс „Меден  рудник”.  По думите им Община Бургас работи за модернизирането на комплекса, а за в бъдеще ще бъдат обновени още няколко зони там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай