След призива на Азис: Ангелов даде данни за ваксините

Въпросът със здравето на хората не бива да бъде политизиран, каза кметът на Кърджали

След призива на Азис: Ангелов даде данни за ваксините | StandartNews.com

Ден след призива на зам.-председателя на НСОРБ и кмет на Кърджали д-р инж. Хасан Азис държавата да предостави пълна информация за структурата на различните ваксини срещу коронавирус у нас, Министерството на здравеопазването изпрати информация за стартираната организация по осигуряване на мобилни екипи за ваксиниране на желаещите в изпълнение на Националния ваксинационен план на Република България.

В писмото си до Сдружението проф. Ангелов се обръща с молба към кметовете на общини за предоставяне на информация за наличието на отдалечени и/или труднодостъпни райони, включително и приблизителен брой на желаещите да бъдат ваксинирани.

„Като кмет на Община Кърджали поемам ангажимент общинската администрация да изпрати на МЗ подробна информация за наличието на отдалечени и труднодостъпни райони, както и приблизителен брой на хората, които искат да бъдат ваксинирани. Като зам.-председател на НСОРБ призовавам кметовете на всички населени места в страната да направят същото“, отговори инж. Азис.

В началото на седмицата д-р инж. Хасан Азис съобщи, че в малките населени места ваксинацията върви много трудно и цитира статистика на Файненшъл Таймс, според която България е на дъното на световните, но и европейските статистики по брой поставени ваксини.

„В Националното сдружение на общините в Република България има 265 кмета на общини и още над 4000 кмета на малки населени места и кметски наместници – това е стройна организация, която може да бъде използвана в помощ на ваксинационния процес. Тъй като в големите общини у нас интересът към ваксинацията върви много добре, но в малките населени места хората нямат достъп до достатъчно информация за ваксините, изпратих апел до Министерството на здравеопазването с настояване да бъде предоставена подробна информация за плюсовете и минусите на ваксинирането“, допълни д-р инж. Азис.

Кметът на Кърджали благодари за бързата реакция на Министерството на здравеопазването. „Въпросът със здравето на хората не бива да бъде политизиран по никакъв начин. Предоставянето на информация от страна на общините към държавата за броя на хората, желаещи ваксинация, както и информацията от страна на държавата за ползите и рисковете от ваксините, е изцяло в полза на гражданите“, завърши д-р инж. Азис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай