Скандал в коалицията: БСП не иска Тагарев за военен министър?

Или сменяте кандидатурата, или правителството пада, казали депутати от левицата

Скандал в коалицията: БСП не иска Тагарев за военен министър? | StandartNews.com

Кандидатурата на номинирания за военен министър проф. Тодор Тагарев може да бъде сменена с друга след скандал в управляващата коалиция. Това е станало в 3:00 ч през нощта заради яростната съпротива на БСП.

"Или сменяте кандидатурата на Тагарев за военен министър, или правителството пада", са заявили на снощно драматично заседание депутатите от ПГ на "БСП за България" пред премиера Кирил Петков, пише Епицентър.бг.

Социалистите категорично са заявили, че няма да подкрепят проф. Тагарев заради ястребските му позиции, а без техните гласове той не може да бъде избран.

До 23 ч. снощи кандидатурата на Тагарев все още беше на дневен ред. Предполага се, че в нощните часове Корнелия Нинова е успяла да убеди премиера Кирил Петков, че Тагарев взривява управляващата коалиция.

Междувременно се появиха публикации, че за поста на отиващия си Стефан Янев ще бъде предложен дипломат от кариерата и военен представител в Брюксел. Постоянен представител на България в НАТО е Драгомир Заков.

Пак според Епицентър, отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на конфликта между премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев. Епицентър.бг,  се позовава на свои сигурни източници в МО.

На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за участие във военния конфликт. България има общо 19 изтребители МиГ-29, от които в полет са едва 5-6.

"Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват", съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредното онлайн заседание на европейските външни министри вчера. 

Вчера премиерът Кирил Петков категорично заяви, че България няма да дава изтребители за Украйна. В министерството на отбраната също не е обсъждана подобна възможност, съобщиха от там. 

Важно уточнение от МО: Не е обсъждано да даваме самолети на Украйна

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай