Важно уточнение от МО: Не е обсъждано да даваме самолети на Украйна

България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна, каза и премиерът

Важно уточнение от МО: Не е обсъждано да даваме самолети на Украйна | StandartNews.com

В Министерството на отбраната (МО) не е обсъждан въпрос за предоставяне на бойни самолети на Украйна. Това казаха за БТА от МО, потърсени за коментар. Оттам потвърдиха, че България ще предостави военно-логистична помощ. 

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза след извънредно онлайн заседание на европейските външни министри на 27 февруари, че Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват.

Вчера в Министерския съвет премиерът Кирил Петков каза, че България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна, както и за изпращане на самолети.

По-рано депутатът от Върховната Рада Олексий Гончаренко обяви, че Украйна ще получи помощ от партньорите си. България и Полша ще предоставят общо 70 самолета за армията.

„Партньорите ни предават МиГ-29 и Су-25! При необходимост те ще могат да се базират на полските летища, от които украинските пилоти ще изпълняват бойни задачи“, написа Гончаренко. По думите му България ще предостави 16 броя МиГ-29 и 14 самолета Су-25.

България, Полша и Словакия прехвърлят на Украйна 70 военни самолета, които могат да бъдат базирани на полски летища, съобщи във вторник на официалната си страница във Фейсбуk и пресслужбата на Военноморските сили на въоръжените сили на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай