Син бойкот за Петър Стоянов

Син бойкот за Петър Стоянов | StandartNews.com

София. Ден след като СДС издигна кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия, депутати от Синята коалиция скочиха срещу нея. Няма да првевърнем СДС в жертвен агнец, заяви Мартин Димитров. Не знаехме за номинацията, никой не я консултира с нас, допълни Димо Гяуров. Според него кандидатурата е обяснение в любов към ГЕРБ, а бившият президент може да не получи гласовете на сините депутати.

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че чака наследник за мястото на Марковска като конституционен съдия от квотата на парламента, който да посочи СДС. Във вторник лидерът на сините Емил Кабаиванов представи Стоянов за официална номинация.

Сред червените редици обаче веднага тръгна мълва, че той е избор на ГЕРБ, а не на сините. Днес тезата преля и сред сините депутати. Самият бивш президент пък още не е казал дали е съгласен да приеме номинацията.

Много пъти съм казвал, че моите лични отношения с премиера Борисов са чудесни и те ще си останат такива, но никога не бих позволил СДС да стане жертвено агне, както в момента, заяви по повод на номинацията Мартин Димитров. Според него сега става ясно, че някой отвън дава поръчки и те се изпълняват в СДС, а това е недостойно.

Трябваше да се направят консултации и дебати и едва тогава да се отиде при Борисов, ако някой изобщо е ходил при него, заяви Гяуров.

За мен няма съмнение, че тук става въпрос за мечешка прегръдка от страна на ГЕРБ към СДС, коментира синият депутат. Заради това според него не е изключено Петър Стоянов да получи гласовете на ГЕРБ, а не и тези на Синята коалиция.


От опозицията пък предрекоха, че скандалът със Стоянов ще надмине този с Марковска. Освен това те заявиха, че чакат грандиозни нарушения и около избора на главен прокурор.

Правилата на ВСС не гарантират таен и неконтролиран вот, изборът може да бъде манипулиран, за първи път в историята на тази институци, мотивира опасенията Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай