Сряда,

Симеонов: Комисарите по хазарта просто са пасували

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Законът не е прилаган така, както трябва. Внасяла се е една по-ниска такса, комисията по хазарта си е затваряла очите, обясни пред Нова телевизия депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"До момента нямам информация да е извършвана проверка върху количеството талони, които са внасяни от Индия, където се печатат, и тези, които са разпространени в търговската мрежа. Пак поради разпоредбите на закона, когато си купиш талон за търкане, не ти издават касов бон. Самият талон се приема като ценна книга, тъй като трябва да има два защитени знака. Оттам нататък няма как да засечеш в касовия апарат колко са продадени. Това дава възможност за много мащабни злоупотреби. Редно е да се направи проверка в тази посока", каза Симеонов.

Според него Комисията по хазарта не знае и не се интересува дали в талончетата, печатани и идващи от Индия, ги има наистина заложените печалби. „Комисията по хазарта просто и печелившо е пасувала. Според мен става въпрос за масово схващане за недосегаемост – никой не е искал да се занимава с това. В първия вариант на закона, който внесох през 2018 г. също исках да спра този процес на деморализация. Впоследствие имах малко повече информация, но не съм запознат с повече детайли“, обясни Симеонов.

Валери Симеонов обаче отхвърли тезата за политически чадър над хазартния бизнес с аргумент, че безусловно и моментално е бил подкрепен от страна на коалиционните партньори в лицето на премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Напротив, Симеонов подчерта, че най-яростна защита на хазарта е имало от страна на БСП и депутата Румен Гечев. Лидерът на НФСБ намекна и че явно там е имало "хора на хранилка".

Трябва да обясним на хората, че няма пропуск в закона. Той е добре направен. По отношение на цифрата, става въпрос за годишна злоупотреба от 600 млн.

Тези суми са обороти, които в по-голямата си част са от печалба на база на ниските такси, които са платени. Това е годишна злоупотреба – не са платени тези 600 млн. Според закона те е трябвало да се платят, но са били задържани от оператора. Това обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов в сутрешния блок на Нова тв по повод разкритията с Националната лотария и обвиненията срещу Васил Божков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички