Симеон Симеонов - Генерал по рождение

Симеон Симеонов - Генерал по рождение | StandartNews.com

Чичото на Симеон Симеонов е първият българин, полетял на реактивен самолет през нощта у нас

През цялата си кариера, като офицер от Военновъздушните сили, той е летял на различни типове бойни изтребители. Един обаче му остава любим за цял живот - МиГ-21. "Този самолет изгражда и формира пилотите, ражда истинските летци, истинските мъже и истинските професионалисти". Думите са на бившия началник на отбраната ген. Симеон Симеонов, който води листата на ДПС в 24-и МИР в София.

"Миг-21 е мъжки самолет, изтребител, който се държи само на двигателя, обяснява той. А и един от най-сложните и взискателни за приучаване. Симеонов посочва, че за да летиш успешно с него, трябва мисълта на пилота да изпреварва полета на самолета. А както казват старите летци - добър пилот е пенсионираният пилот. Урокът с двата хода напред обаче му остава и до днес в характера. А изтребителят, въпреки трудностите при пилотиране, остава негов фаворит. През годините този самолет се налага и като вид школовка за всички пилоти. "Който се научи да лети на МиГ-21, доказано няма проблеми да лети и на какъвто и да е друг изтребител", посочва офицерът.

Като всеки авиатор той може да разказва с часове наред безспир интересни истории и моменти, в които животът му е висял на косъм. "Всеки пилот обаче помни най-добре първия и последния си полет", казва ген. Симеонов, който има над 2000 часа нальот. Най-голямо удовлетворение пък му носи последният полет, който е минал като "по конец". А за първи път той се качва да лети още като ученик в гимназията, привлечен от моторното летене. Изборът на кариера е повлиян и от чичо му - генерал-полковник Симеон Симеонов - първия български пилот, полетял нощем на реактивен изтребител.
Бившият началник на отбраната е преминал през всички стъпала през кариерата си. Учи във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, а после продължава обучението си във Военновъздушната академия "Юрий Гагарин" в СССР и генерал-щабен факултет в Хамбург, Германия. Генералът следва и максимата, че човек се учи цял живот. А целите се постигат с много труд и кураж. Тези качества му помагат в кариерата, започнала като младши пилот във 2-ро звено на 1-ва ескадрила на 25-и авиационен полк, Чешнигирово, и приключила на най-висшата професионална длъжност в Българската армия.

Любовта му към въоръжените сили също остава в него до живот. Това предопределя и желанието му да влезе в политиката. Генерал Симеонов разказва, че през последните години Българската армия няма своя така нужен защитник в Народното събрание. "Военнослужещите трябва да получат подкрепа. Работата им е изключително тежка - те са 24 часа в денонощието на разположение на службата - ето и сега при наводненията в Мизия, във Варна, във Велико Търново и навсякъде - те са там първи и правят всичко по силите си. Това им е едната мисия, а те изпълняват и задачи навън съгласно поетите ангажименти в НАТО и ЕС, напрежението е огромно", казва той. И припомня, че сега военнослужещите имат ограничени права. А в същото време и много задължения. Както и много неудобства - например постоянното местене от гарнизон на гарнизон в страната - жените им трудно намират работа, децата постоянно се местят по училищата - и държавата дължи компенсация на тези хора. Другата борба на генерала, който сега е и кандидат-депутат от листите на ДПС, е за образованието. "То е много важно разковниче в интегрирането на различните групи и етноси - най-вече за ромите", казва той. И посочва, че ако този процес продължи да се неглижира - той ще се задълбочи и ще създаде огромен проблем. "Трябва да мислим превантивно - както в Европа. Всеки има място под слънцето, всички сме граждани на тази страна - независимо от етноса - трябва да има грижа за хората, защото всеки иска да живее добре и децата му да са добре и да се развиват - няма човек, който да не желае да се развива", заключава ген. Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай