Щонов: Няма опасност от режим на тока

Щонов: Няма опасност от режим на тока | StandartNews.com

София. Нямаме опасения за режим на тока. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който представи отчет за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на служебния кабинет.

„Предизвикателствата, които имаме, са че разликата между най-високото потребление на деня – в 19.00-20.00 часа – и най-ниското в 4.00 часа през нощта се уголемява. Колкото повече ВЕИ-та има, толкова повече тази ножица ножица става все по-голяма и това създава доста голямо главоболие на енергетиците в ЕСО, за да балансират системата, което се отразява на пазара на балансираща енергия", посочи той.

На въпрос дали може България да иска компенсации във връзка с пониженото налягане по тръбата от Русия към България и неполучаването на заявеното количество, министърът отговори: „Налягането се движи в рамките на 30-35 бара. Не получаваме заявките на 100 %, а получаваме около 80 % от тях, затова теглим малко повече от „Чирен" и съответно си плащаме само за 80 %. По принцип компенсации за това не се търсят. Никога не е бил повдигнат този въпрос".

Трябва да се провери защо не се търсят компенсации по договора с „Булгаргаз" – дали ни се полагат компенсации и те да се потърсят, каза от своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева. „Ако това продължава, наистина е хубаво да помолим БЕХ да провери по-скоро договора с „Булгаргаз", посочи тя.

Служебният министър на икономиката коментира и твърденията, че към момента на прекратяване на обслужване на клиенти в КТБ, държавните дружества в сектор „Енергетика" са разполагали с 159 млн. лв в банката. "160 милиона лева са много пари. Като процент от наличните средства на държавните дружества в системата, са под тези 25 %. Може само да благодарим на решението да се разпределят тези средства в банки, така че нетната позиция да бъде под 25 %, защото иначе сумата можеше да бъде много по-голяма", каза той изтъкна, че на тези средства трябва да се гледа като на оборотен капитал.

„БЕХ, НЕК, всички държавни дружества имат нужда от оборотен капитал. Тъй като тези средства са фиксирани, замразени там, този оборотен капитал липсва", каза Щонов.

„Цялата енергийна система е много по-голяма от тази сума. Това затруднява работата на дружествата, но не може да бъде препъникамък. Проблемът не е там. Голям проблем е, но проблемът е в дисбаланса", добави министърът.

„Има няколко варианта, по които част от тези пари може при определено развитие да бъде спасена. Ние сме направили всичко възможно те да бъдат спасени. Всичко зависи от това какво решение ще бъде взето за КТБ", продължи Васил Щонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай