Ще се вдигне ли инфлацията заради войната? Говори Каримански

България категорично трябва да има план Б, ако спрат газовите доставки, каза депутатът от ИТН

Ще се вдигне ли инфлацията заради войната? Говори Каримански | StandartNews.com

"Общата декларация на НС за Украйна не може да остане куха, затова веднага се свързах с финансовия министър и с колегите, като много бързо обсъдихме как можем да дадем знак в бюджета, че ще бъдат отделени средства за Украйна".

Това каза пред БНТ шефът на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Средствата няма да бъдат взети от заеми, има буфер, който в началото може да бъде разширен до 50 млн лева. Буферите в бюджета са свързани главно с икономии, които могат да дойдат от различните ведомства, както и от ковид пандемията, при която се наблюдава спад. Именно тези средства ще бъдат насочени още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна.

  "Не бива да забравяме и възможността от страна на България помощта да не бъде само хуманитарна в един момент. Но нека правителството да каже как, кога и какво точно", подчерта Любомир Каримански.

България категорично трябва да има план Б, ако спрат газовите доставки, но към момента такъв план не е представен в парламента, обясни още той.

"Нормално е да изискваме това нещо, нормално е да имаме достатъчно предвидимост в военновременните запаси, тъй като според мен в последните няколко години неглижирахме този въпрос. Дори напротив - запасите по един или друг начин изчезваха от държавата", каза Каримански.

Може да има отклонения в инфлацията от прогнозираното досега, тъй като никой не е подозирал какво ще се случва в момента.

"Това само показва че ние трябва да имаме достатъчно гъвкавост в бюджета и механизмите, които са заложени, за да не попаднем от ликвиден във фискален капан", обясни Каримански.

Трябва да бъдем по-внимателни със заемите, но ще можем да разчитаме на парите от Плана за възстановяване при бързо изпълнение на препоръките от ЕК. По повод взаимните санкции между Русия и България и последиците от тях Каримански смята, че трябва ясно да заявим позицията си на ниво Европейски съюз.

"Трябва да имаме самочувствие на страна членка в ЕС, която да постави тези въпроси в Европа. Ние сме една от първите граници на ЕС и ще търпим достатъчно негативи от това отношение."

Любомир Каримански коментира и предложението си за намаляване на субсидията на БНТ с 2 милиона лева.

"Всяка година близо един милион се дават за придобиване на компютри и хардуер. Ако тази необходимост бъде обоснована и мотивирана, аз съм готов на актуализацията да върнем и 3 милиона лева", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай