Понеделник,

Ще се вдигне ли инфлацията заради войната? Говори Каримански

От: Стандарт -
727
Ще се вдигне ли инфлацията заради войната? Говори Каримански
A
A
A

"Общата декларация на НС за Украйна не може да остане куха, затова веднага се свързах с финансовия министър и с колегите, като много бързо обсъдихме как можем да дадем знак в бюджета, че ще бъдат отделени средства за Украйна".

Това каза пред БНТ шефът на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Средствата няма да бъдат взети от заеми, има буфер, който в началото може да бъде разширен до 50 млн лева. Буферите в бюджета са свързани главно с икономии, които могат да дойдат от различните ведомства, както и от ковид пандемията, при която се наблюдава спад. Именно тези средства ще бъдат насочени още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна.

  "Не бива да забравяме и възможността от страна на България помощта да не бъде само хуманитарна в един момент. Но нека правителството да каже как, кога и какво точно", подчерта Любомир Каримански.

България категорично трябва да има план Б, ако спрат газовите доставки, но към момента такъв план не е представен в парламента, обясни още той.

"Нормално е да изискваме това нещо, нормално е да имаме достатъчно предвидимост в военновременните запаси, тъй като според мен в последните няколко години неглижирахме този въпрос. Дори напротив - запасите по един или друг начин изчезваха от държавата", каза Каримански.

Може да има отклонения в инфлацията от прогнозираното досега, тъй като никой не е подозирал какво ще се случва в момента.

"Това само показва че ние трябва да имаме достатъчно гъвкавост в бюджета и механизмите, които са заложени, за да не попаднем от ликвиден във фискален капан", обясни Каримански.

Трябва да бъдем по-внимателни със заемите, но ще можем да разчитаме на парите от Плана за възстановяване при бързо изпълнение на препоръките от ЕК. По повод взаимните санкции между Русия и България и последиците от тях Каримански смята, че трябва ясно да заявим позицията си на ниво Европейски съюз.

"Трябва да имаме самочувствие на страна членка в ЕС, която да постави тези въпроси в Европа. Ние сме една от първите граници на ЕС и ще търпим достатъчно негативи от това отношение."

Любомир Каримански коментира и предложението си за намаляване на субсидията на БНТ с 2 милиона лева.

"Всяка година близо един милион се дават за придобиване на компютри и хардуер. Ако тази необходимост бъде обоснована и мотивирана, аз съм готов на актуализацията да върнем и 3 милиона лева", заяви той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички