Ще бъде ли отново Ива Митева председател на НС?

Утре са първите заседания на парламентарните групи

Ще бъде ли отново Ива Митева председател на НС? | StandartNews.com

Първи консултации в навечерието на старта на 46-ото НС проведоха партиите в парламента. На тях бе решено, че депутатите отново ще заседават в историческата сграда на НС. ГЕРБ, както и при старта на миналия парламент, предложили парламентаристите да работят в новата пленарна зала в бившия партиен дом, но не получили подкрепа за това.

ВИЖ ОЩЕ: Мика Зайкова пак орисница на парламента

Представителите на шестте партии в 46-ия парламент - "Има такъв народ", ГЕРБ, БСП, Демократична България, ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" разпределили местата в пленарната зала. Както "Стандарт" вече съобщи, първото пленарно заседание в 9:00 ч. в сряда, 21 юли 2021 г., отново ще бъде открито от Мика Зайкова ("Има такъв народ"). Тя, както и в миналото народно събрание, е доайен на депутатите и отново ще стане орисница на парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Ето кой къде ще седи в пленарната зала

От най-голямата партия - „Има такъв народ“ не коментираха нищо след консултациите. Очакванията на останалите политически сили са партията на Слави Трифонов отново да излъчи за председател на парламента Ива Митева, която изключително професионално се справи със задълженията в миналото НС. Атанас Атанасов от Демократична България заяви пред БНТ, че коалицията му няма да има претенции за първия пост в НС. В миналия парламент той бе зам.-председател.

ВИЖ ОЩЕ: Демократична България не иска постове в кабинет и парламент

ГЕРБ заявиха, че най-вероятно няма да издигат кандидатура за шефския пост. БСП все още обмислят дали да правят номинация. "Нека да се проведат утре обсъжданията, но аз не изключвам възможността ние също да имаме предложение", заяви Георги Свиленски.

Първите заседания на парламентарните групи в 46-тото Народно събрание са насрочени за утре.

„Бих подкрепила Ива Митева, но да изчакаме да видим какви предложения ще бъдат направени. Нашият кандидат за заместник-председател на НС е Татяна Дончева, тя се справи блестящо в 45-тия парламент", каза Мая Манолова.

От "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" изразиха готовност да обсъдят заедно с партията на Слави Трифонов възможностите за съставяне на правителство. От "Изправи се! Мутри вън! потвърдиха че са се виждали с "Има такъв народ" преди оттеглянето на проектокабинета им и очакват нови разговори за подкрепа, но вече в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай