Сготвиха Волен заради евровота

От Капка, през ГЕРБ, до ВЕИ босове са сочени за режисьори на скандала

Сготвиха Волен заради евровота | StandartNews.com

София. Случаен теч на лична информация или мащабен сценарий за разбиването на "Атака" стои зад фриволните фотографии на Волен Сидеров на плажа Варадеро в Куба, Париж и Венеция? Въпросът продължава да виси във въздуха насред множеството неуточнени подробности.

"Снимките от кубинския плаж са направени от наш сънародник. Той ни изпрати и ние ги дадохме на агенция ПИК, разкри пред НТВ Валери Симеонов, съпредседател на НФСБ и собственик на ТВ "Скат". Симеонов, който кумуваше на Капка и Волен на сватбата им в Кърджали през 2006 г., потвърди версията, че първите фотографии - от Острова на свободата, са се появили по случайност, докато следващите, от европейските му гуляи, вече са част от режисирана кампания. ПИК първоначално съобщи, че фотосесиите от Париж и Венеция са им били предоставени от Капка Георгиева. Впоследствие бившата му съпруга категорично отрече да е автор и разпространител на снимките. Различни източници разполагат с времевия период на "фотосесията" между 2009 и 2012 г. Предположенията кой е мистериозният фотограф варират от Капка до народната представителка Деница Гаджева. Валери Симеонов обаче вмъкна неприличната интрига, че е възможно Сидеров да е бил заснет и от мъж - депутата Десислав Чуколов.

Моментът също не изглежда случайно подбран - скандалът заля медиите, докато лидерът на "Атака" беше на посещение в Китай и нямаше възможност непосредствено да реагира. Партията на Бойко Борисов мълниеносно се възползва от суматохата и поиска оставката на Сидеров като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. "ГЕРБ нямат основание да ми искат оставката като председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, освен от страх, че има много сигнали срещу техни основни фигури - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев", отвърна лидерът на "Атака" от Далечния изток. Той предположи, че компроматната акция срещу неговата особа се е развихрила заради това, че е засегнал силно интересите на играчите на пазара на "зелените енергии". Националистите бяха вносители на таксата, която удря ВЕИ сектора в енергетиката с 20% и бе оспорена от президента Плевнелиев пред Конституционния съд. Хипотезата, че ощипаните със 160 млн. лв. енергетици са неговите душмани, не е напълно лишена от убедителност. Гласуването на 20-процентната такса обаче не зависеше от "Атака", чиито депутати по същото време събираха слънчев загар на Варадеро.

Втората версия гласи, че ударът по крайния националист е част от усилията на БСП и ДПС да се освободят от мъртвата хватка на "Атака". През последните седмици двама депутати от ГЕРБ отлетяха от парламентарната група и се очаква да кацнат при парламентарното мнозинство в инфарктни моменти. Теоретично с независимите депутати Станишев и Местан могат да осигурят и кворум и при преодоляване на евентуално президентско вето. Неприятното е, че двете групи трябва да се явяват всеки ден в Народното събрание в пълен състав.

В предишните два парламента групата на "Атака" неизменно се разпадаше и оставаше на санитарния минимум от 10-11 души. Затова и сега няма да е изненада, ако след мощния пропаганден шамар започне люспене.

Сидеров става крайно неудобен "баласт" за управляващата коалиция и с оглед на започващата предизборна кампания за Европейския парламент. Сергей Станишев, който е лидер на европейските социалисти, е поставен под засилващи се отвън критики, че партията му е заложник на ксенофобски и антиевропейски сили. ДПС също е разглеждана с учудване от либералите на Стария континент заради колаборацията със смъртния враг. Затова двете управляващи партии изглежда ще се опитат по всякакъв начин да избегнат соченето с пръст в разгара на предизборните дебати.

"Атака" роди 7 партии

Скандалите и разцепленията бележат пътя на "Атака" от влизането й в парламента през 2005 г. Още в началото Сидеров заключи няколко свои депутати в стаята, за да им попречи да гласуват за кабинета на Станишев с подкрепата на БСП и ДПС. Тогава трима от тях - Станчо Тодоров, Христо Величков и Йордан Величков, бяха изхвърлени, след като гласуваха за проектоправителството. В началото на януари следващата година Волен се раздели с певеца Владо Кузов, след като имунитетът на последния бе отнет и той бе осъден за блудство с малолетни момчета.

През март от националистическата група се махнаха най-активните законодатели - Стела Банкова и Минчо Христов. През април Сидеров се раздели със заместника си Павел Чернев след аферата с нападението на магистрала "Тракия". Лидерът на "Атака" тогава бе склонил Чернев да лъжесвидетелства, че той е шофирал автомобила при инцидента с дядо и внуче на шосето. Чернев напусна омерзен и по-късно основа партия "Свобода" и нашумя сред киноманите с ролята си в култовата комедия "Мисия Лондон".

До края на мандата на Тройната коалиция напуснаха още няколко депутата, начело с д-р Петър Берон. Междувременно от партията бе натирен и друг заместник-председател - Антон Сираков, който направи "Нова Сила"
Картинката се повтори и в следващото 41-во народно събрание. Веднага след изборите заради разпределението на местата Волен Сидеров влезе в конфликт с хората от ТВ "Скат" и кума си Валери Симеонов, които се отделиха и учредиха Националния фронт за спасение на България (НФСБ). В парламента първите птички, изхвръкнали от гнездото, бяха Камен Петков, Кирил Гумнеров, Валентин Николов и Огнян Пейчев, който е съученик на Волен от гимназията в Ямбол. Напусналите разкриха, че партийният лидер е принудил 39 депутати да подпишат документи, че дължат по 150 000 евро на пет офшорни компании, регистрирани на Сейшелите. Договорите били нужни на Сидеров като гаранция, че депутатите няма да го изоставят при никакви обстоятелства. Засегнатите сезираха прокуратурата, която разплете аферата, но стигна до заключението, че няма престъпление. Отцепниците по-късно се събраха в политическия проект "Патриот", който за кратко танцува със СДС.

Вторият разкол настъпи покрай фактическия развод на Волен с Капка през есента на 2011 г. Съпругата му разбрала от вестниците, че той е на море с младата депутатка Деница Гаджева, и даде старт на процесите. Партията напусна нейният син и евродепутат Димитър Георгиев, както и братовчедката Цвета Георгиева. Впоследствие те си направиха Национал-демократична партия. Поводът бе използван за оттегляне и от други избраници като Калина Крумова. Другият член на Европарламента, Слави Бинев, също си взе довиждане със Сидеров и основа партия ГОРД, която наскоро се присъедини към НФСБ.

Разочарован от Сидеров атакист стои в дъното и на друга крайна формация - антиимигрантската Националистическа партия на България. Симеон Костадинов бе сред младите надежди на "Атака", преди да ги напусне през 2006 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай