СДС и БЗНС влизат в Реформаторския блок

СДС и БЗНС влизат в Реформаторския блок | StandartNews.com

София. СДС и БЗНС се присъединяват към Реформаторския блок, съобщиха от пресцентъра на Движение България на гражданите. Петте партии в реформаторското обединение утре ще подпишат меморандум за присъединяването на СДС и БЗНС.

Реформаторският блок беше създаден на 7 юли 2013 г., като партиите в него приеха 12 начала на обединение и обявиха за своя цел реформиране на държавата и управлението. Основаха го пет партии - Движение България на гражданите, Демократи за силна България, Синьо единство, Зелените и Народна партия "Свобода и достойнство". 

При преговорите за създаването на Реформаторския блок в края на юни лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че няма да разговаря със СДС преди националната конференция, на която ще бъде избрано ново ръководство. След избирането на Божидар Лукарски за председател на СДС започнаха преговори за общи действия. БЗНС получиха покана за присъединяване преди седмица.

От самото начало основателите обявиха, че блокът е отворен за партии и граждани, които споделят техните ценности. Продължават разговорите за създаване на граждански съвет към обединението, в който да влизат интелектуалци, експерти, граждани и протестиращи. Идеята е той да помага при изпълнението на програмата на блока, която за момента се състои от 12 точки, включващи нови изборни правила, прозрачност при финансирането на партиите, освобождаване на съда и прокуратурата от политически, олигархични и мафиотски зависимости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай