Събота,

Сайт: Президентът скрил 1 млн. долара в офшорка

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Международно разследване на независими журналисти откри, че президентът Росен Плевнелиев е скрил 1 млн. долара в офшорка. Според информацията той е източил инвеститора в Бизнес парка, Linder с крупната сума. Парите са в офшорна фирма в Кипър, контролирана от настоящия президент на България, твърди сайтът Silnabulgaria.com. Информацията там обаче бе мистериозно изтрита.

Според публикацията офшорни фирми на държавния глава Росен Плевнелиев са били открити в Кипър.

През 1999 г. сделките са ставали, като управляваната от Плевнелиев "Линдер-Ирис Имобилен" е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру. По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линдер, а освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. "Лайош Кошут" 4.

Документите, с които разполага OSRA Bulgaria Ltd потвърждават, че Росен Плевнелиев е краен собственик на фирмата, а достъп до авоарите е имала първата му съпруга Вероника Плевнелиева.

Преди два месеца гръмна скандалът "Офшорлиикс", когато международният център за разследваща журналистика в сътрудничество с журналисти от 46 държави публикува най-големия разкриван някога списък на офшорните дружества. Имена на български граждани не бяха разкрити. Кларк Гаскойн от Международната организация Global Financial Integrity обаче изчисли пред БНР, че
България е изгубила в нелегални трансфери на пари за последните години около 16 милиарда долара.

"Надявам се, че ще има журналистическо разследване и истината, каквато и да е, ще излезе наяве". Така зам.-шефката на парламента Мая Манолова коментира информацията на сайта www.silnabulgaria.com, че президентът Росен Плевнелиев има 1 млн. долара в офшорни фирми в Кипър. Манолова обясни, че не е в течение с информацията, но призна, че е чула за нея.

„Нека на всички им излязат кирливите ризи", коментира новината и Ангел Славчев от Движение за граждански контрол. Според него държавата наистина трябва да рухне до основи, за да започне да се изгражда наново.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички