Съветът за сигурност прие законите за спецслужбите

Съветът за сигурност прие законите за спецслужбите | StandartNews.com

София. Съветът по сигурността към Министерския съвет прие предложенията на закони за системата за защита на националната сигурност, съобщиха от Дондуков 1. Това са проектите за Държавна агенция „Разузнаване” (ДАР), за военното разузнаване и за Националната служба за охрана (НСО).

Както “Стандарт” пръв съобщи, промените в разузнаването предвижда разведките да свалят пагоните, а ДАР да мине на подчинение на кабинета. Сега разузнаването е пряко подчинено на президента. Все още спорен остава въпросът дали трябва да бъдат девоенизирани и гардовете от НСО.  В проекта е записано, че те запазват пагоните си, но юристи смятат, че охранителите не могат да бъдат военни, след като вече няма да се подчиняват на Закона за отбраната и въоръжените сили. Работната група също така дискутира и възможността към Сметната палата да се създаде специална група, която да може да одитира финансирането на тайни операции от службите.

Членовете на съвета по сигурността, сред които са премиерът Бойко Борисов, силовите министри и шефовете на служби, са обсъдили и одобрили по принцип представените проекти. Те обаче са направили конкретни бележки и предложения. Решено беше проектозаконите да бъдат представени за широко обществено обсъждане, което да се организира от секретаря на Съвета по сигурността и от ръководителите на министерства и ведомства, представени в работната група.
Проектите на законите и информация за обществените обсъждания ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерския съвет до 10 септември.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай