САЩ впечатлени от българските офицери

Първата публична лекция на американския дипломат №1 у нас премина при изключителен интерес

САЩ впечатлени от българските офицери | StandartNews.com

Смятам, че президентът Барак Обама се стреми към увеличаването на финансовите ресурси за усилията на страните от периферията на НАТО и съм оптимист, че това ще се случи. Това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин, в първата си публична лекция след назначението му в София, организирана от Атлантическия клуб в България.

Дипломатът изтъкна успешното сътрудничество между въоръженте сили на двете страни и значителния брой съвместни и успешни учения по суша, въздух и вода. „Ние задълбочаваме военните ни отношения и съвместимостта ни се увеличава бързо. Аз съм дълбоко, дълбоко впечатлен от българските офицери, които срещнах през последните няколко месеца. От техните умения , знания и отдаденост на страната си", изтъкна посланик Рубин.

Той подчерта, че след края на Студената война САЩ не разглеждат света на блокове. „Вече няма блокове. Има една Европа, има една НАТО, една трансатлантическа общност и не приемаме разделителни линии, защото те са точно обратното, към което се стремим. Това не е игра и не делим региони, не делим Европа, нито делим света", заяви Негово превъзходителство. И добави, че визията на САЩ не предвижда „някого срещу някого", а взаимноизгодни отношеня.

По отношение на премахването на визите за САЩ за българи дипломатът посочи, че двете страни имат една и съща визия и цел това да се случи, но Конгресът има ясни правила за включването на една страна в безвизовата програма. "Има още работа, която България трябва да свърши, за да отговаря на критериите. Но ние ще работим с вас, ще ви помагаме, за да се изпълни тази цел, която е наша обща", отбеляза пратеникът на Обама в София.

На въпрос каква е позицията на САЩ за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, посланик Рубин посочи, че в списъка на номинираните за този пост има много силни кандидати и като цяло този списък е впечатляващ и всички в него са подготвени и опитни. Но Общото събрание на ООН има отговорната задача да вземе решението и всяка страна ще участва в него, на базата на своите предпочитания и приоритети.

В тази връзка той дипломатично посочи, че темата не въпрос на двустранно обсъждане, а е в ръцете на Общото събрание на ООН и „въпрос, по който международната общност трябва да вземе много сериозно решение".

Ето и основните акценти от лекцията на посланик Ерик Рубин:

САЩ помагат на България да се справи с три кризи

Много, много благодаря на българското правителство и на българския народ за топлото посрещане на мен и на семейството ми в страната ви. Вие сте фар, който свети за всички нас в тази част на света. И не мога да не изтъкна ролята на България и това, че сбъдна мечтата си да е интегрирана в Европа и е пълноправен член на Атлантическия алианс.

Знам, че живеем във времена на предизвикателства и кризи и трябва да ги посрещнем заедно като съюзници, като приятели, като партньори. Като общества, които споделят едни и същи ценности – мир, свобода, демокрация и просперитет. И единна Европа, мирна и свободна, след ужаснат и продължителна Студена война.

Времената не са лесни за никого в региона. Със сигурност не са и за България. Но нека ви уверя, че Америка застава и стои до вас и ви подкрепя за избора, който направихте. За Европа, за Трансатлантически алианс, за свободно и с изпълнено с повече надежди бъдеще за вас, за вашите деца и за вашите внуци. И ангажираността и отдадеността на Америка към европейския проект е фундаментална.

Още в първите дни след края на Втората световна война ние застанахме до Жан Моне, Робер Шуман и много други, за да подкрепим визията за обединен, проспериращ и мирен континент, споделящ със Северна Америка приятелство, ценности и ангажимент към отбрана.

Ние продължаваме да споделяме тази визия и ще направим всичко, на което сме способни, да помогнем на България да постигне своето бъдеще като пълноправен вече член на ЕС и незаменим член н Северноатлантическия алианс. Ние сме тук като приятели, дълбоко ни е грижа за вашите сигурност и просперитет и няма да се откажем от този ангажимент. И аз съм голям оптимист за бъдещето на България.

Както е казал великият поет Христо Ботев: българският народ не е в гроба на своето минало, а в люлката на своето бъдеще.

Бях за пръв път в България малко след началото на прехода към демокрация в началото на 90-те години. И мога да видя невероятния напредък на страната – политически, икономически, социален. Днес виждаме огромно подобрение на качеството на инфраструктурата и на качеството на живот. И отношенията със САЩ са толкова дълбоки благодарение на Американския университет в Благоевград и на хилядите български младежи, които пътуват до Съединените щати да работят, учат и да срещат нови приятели.

Ние силно подкрепяме правителството на България в посрещането на трудните предизвикателства на настоящия момент в ръководенето на страната в курса към бъдеще на сигурност и просперитет. Президентът Плевнелиев, премиерът Борисов и целия Министерски съвет имат сериозен списък с постигането на цели в тази насока. И аз ще направя всичко възможно докато съм тук да им помогна да успеят.

В контекста на ужасяващия терористичен акт в Брюксел, не сме очаквали да се сблъскаме с такава решимост на извършителите да жертват всичко, включително семействата си, за да посегнат на общите ни ценности и изкореняването на възможността за свободен избор, но ние трябва да останем единни и демократични общества.

Изправени сме пред предизвикателства, с които никоя страна не може да се справи сама. България не трябва да се крие, всъщност никой от нас не се крие. Трябва всички заедно да посрещаме предизвикателствата. България се сблъсква с няколко кризи, с които се сблъсква и цяла Европа. Анексът на Крим от Руската федерация и продължаващото неспазване на споразуменията от Минск, както и продължаващата военна агресия и дестабилизиране на Украйна е една от тях. Другата е продължаващият конфликт в Сирия и свързаната с него мигрантска криза, която засяга всяка страна в региона, както всъщност и цяла Европа. А също и заплахата от чуждестранни бойци и предизвикателствата пред сигурността на всяка страна по света.

Много европейски страни се сблъскват с последствията от някое от тези предизвикателства, а някои с две. Но България е изправена и пред трите. В тези условия от съществено значение е единството, а демократичните ценности са нашия най-добър пътеводител. В тези несигурни времена България има своя най-добър приятел – САЩ чувстват България като ключов партньор и съюзник, с когото заедно се сблъскват с едни и същи предизвикателства, независимо дали те идват от изток или от юг, независимо дали са от мигранти, терористи или нещо друго. И САЩ ще помагат на България в справянето с всяко предизвикателство.

Първите американски мисионери са дошли тук преди 120 години, в дните преди българската независимост, а веднага след края на комунизма тук пристигат и доброволците от Корпуса на мира, които да помогнат на страната ви да се възстанови след 45-годишен комунистически режим. Америка и България работят като приятели, партньори и съюзници и ние трябва да продължим тази работа. Като съюзник в НАТО САЩ подкрепят страната и източния флаг в справянето със заплахите за сигурността и тревогите за безопаснотта в региона. Постоянното военно присъствие в България, Полша, Румъния и балтийските държави изпраща силно послание за сдържане. Всъщност съвместните операции по сигурността и ученията и дейностите с нашите европейски партньори през последните години се увеличиха с повече от 400%. Нашите войници стоят рамо до рамо с техните български колеги все по-често.

Но има още какво да се направи. И ние работим в много измерения за трансформацията (на армията), която България желае. Например ние задълбочаваме сътрудничеството в сферата на сигурността в много области за постигане на оперативна съвместимост и капацитет. Тези дейности включват многобройни съвместни учения по суша, въздух и море. САЩ предоставят 7 милиона долара годишно във военно оборудване и обучение в условията на военен обмен. По отношение на инфраструктурата България има вече четири съвместни съоръжения, които са суверенни български съоръжения и са за съвместни учения и са от полза на българските въоръжени сили за идните години.

Икономическата ситуация в България е много динамична и е индикатор за прогрес. БВП през миналата година нарасна значително повече от средния в ЕС, преките чуждестранни инвестиции са се увеличили и са достигнали 1,6 млр. евро, най-високото равнище от 2009 г. насам, а безработицата продължава да намалява. Големи американски компании като AES например, са решили да направят тук значителни инвестиции, създавайки модерна и изключително щадяща околната среда електроцентрала. Държавният секретар Джон Кери обеща при визитата си в България през януари 2015 г. подкрепа в енергийния сектор, в частност в укрепването на енергийната диверсификация и оттам – енергийната сигурност. Ние помагаме на България в работата с Гърция за реализирането на газовия интерконектор. Трябва да поздравим правителството за подписването на финалното инвестиционно споразумение в края на миналата година за реализирането на проекта, който не е най-големия в региона, но размерът му не е от такова значение, а важно е неговото влияние. Както знаете енергийните пазари се променят, а в САЩ постигнахме т.нар. неконвенционална газова революция.

По отношение на правовия ред, от нашата гледна точка промените започнаха с промените през 1989 г. , но не са приключили и има още работа за вършене. Тези подобрения в сферата на върховенството на закона са фундаментални за продължаването на демократичното развитие и икономическия растеж. И води до повишаване на политическата стабилност, увеличава бизнеса и търговията, както и качеството на живот.

Отношенията и партньорството между България и САЩ, в условията на ставащия все по-комплексен свят, според нас са котва в морето на нестабилност, и са елемент в укрепването на НАТО, подобряването на глобалната сигурност, победата над тероризма, подпомагането на просперитета на нашите граждани. Ето защо САЩ, Канада и Европа имат нужда едни от други повече от всякога. Докато съм тук в България ще направя всичко по силите ми да бъда добър приятел и да предоставя всички възможни ресурси да помогна на България да посрещне предизвикателствата и на базата на споделени ценности да укрепваме свободата, просперитета и сигурността.

(със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай