САЩ ни предлага още 8 броя F-16, какви са условията

Пристигнала е офертата от САЩ за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70

САЩ ни предлага още 8 броя F-16, какви са условията | StandartNews.com

Пристигнала е офертата от американска страна за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70. Това обяви пред репортери министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

На заседанието министърът коментира, че подписаното изменение и допълнение по договора от 2019 г. не променя стандартните общи условия за доставка на първите осем самолета F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

Министърът добави, че в момента получената оферта се преглежда.

Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание, уточни министър Заков. Той посочи, че има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението.

Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна, обясни министърът. Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор. Заков уточни, че цената е съпоставима в долари.

България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сега може да се плати нацяло, но може да се плати и на части, допълни Драгомир Заков.

Ако парламентът не работи, страната ни може да не се вмести в срока 1 ноември, добави министърът в оставка. Все пак има опция за удължаване на приемане на предложението, но тя е със съгласието на американската страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай