Сакскобургготски: Отговорност за потопа има не само властта

Сакскобургготски: Отговорност за потопа има не само властта | StandartNews.com

София. „В този тежък за хората момент трябва да се запази добрият тон в общественото пространство. Конфронтацията не е правилното поведение, нито пък прехвърлянето на отговорността. Това заяви в обръщение бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски относно пораженията след наводненията в България.

По думите му впоследствие трябва да се потърси отговорност, но не само от представителите на местната и държавна власт. "Нека погледнем и личната отговорност, защото се оказва, че неспазването на законите и правилата, за жалост, вече е станало норма –строи се незаконно, неправомерно се изсичат гори, безнаказано се затрупват речни корита", каза той.

"Нужно е всеки, който е натоварен от народа ни с управленска отговорност, да е на мястото си и съвестно да изпълнява своите задължения. Не спорадично, а постоянно. Защото именно в подобни ситуации си даваме ясно сметка колко е важно работещите в съответните институции да са опитни, знаещи и можещи хора. Добрата координация между властите е особено необходима за справянето с такива проблеми. Не е трудно да се постигне. Нужни са воля, разум и най-вече компетентност. Дано успеем този път да си вземем поука", се казва в обръщението си Симеон Сакскобургготски.

"Трябва да се съсредоточим върху това да възстановим пораженията и да помогнем на пострадалите хора. Народът ни е доказал, че в трудни моменти може да се обединява. Убеден съм, че и този път ще е така. Затова призовавам публичните личности да не политизират ситуацията, а да се фокусират върху прагматични и рационални действия, които да доведат до бързо справяне с последиците от наводненията. Не е по силите ни да спрем природните стихии, но в наша власт е да сме подготвени и добре организирани, за да ги преодоляваме", поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай