Сакскобургготски: Без дискриминацията на България и Румъния в ЕС

Сакскобургготски: Без дискриминацията на България и Румъния в ЕС | StandartNews.com

Би трябвало да отпадне положението на дискриминация и да се даде по-голяма възможност на България и Румъния да покажат какво могат. Това си пожела Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България в периода (2001-2005), по време на конференция по повод 10-та годишнина от подписването на Договора по присъединяването на България и Румъния в ЕС

Бившият министър-председател на Румъния Калин Попеску-Търичану пук отбеляза, че страната им е била част от Европа и преди да се включи в ЕС. „Участвахме в една конкуренция, от която губехме от Балтийските държави, а това много ме тревожеше. Положихме много политически и дипломатически усилия и през 1996 година в Румъния се промени властта. Български президент съмишленик на тази инициатива беше д-р Желю Желев", заяви Попеску- Търичану.

На въпрос дали България е готова да влезе в Шенген Симеон Сакскобургготски заяви, че този въпрос трябва да бъде отправен към Брюксел.

"Сега е моментът да започнем участието си в разговори и по този начин да навлезем постепенно, а не да се изчаква да се даде някакъв си старт. Това е дискриминация както казах. Да се надяваме, че ще надделее прагматичното", уточни царят.

По думите му, винаги има възможност за реформи в съдебната система в България. Ако въобще има нещо, което трябва да се промени това вече е добър признак посочи той и допълни, че "Не сме единствената страна, в която се говори за реформа в съдебната система. Въпросът е как тя да се постигне по един консенсусен и практичен начин за обществото", заключи Сакскобургготски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай