Събарят още 300 незаконни къщи в Стара Загора

Събарят още 300 незаконни къщи в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Освен незаконните 55 постройки, които ще бъдат съборени най- късно до сряда, предстоят да бъдат разрушени още 300 такива в старозагорския квартал "Лозенец". Но преди това ще се направи необходимата документация, стана ясно на брифинг на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

"Очакваме това да се случи до края на годината (да бъдат съборени другите 300 къщи- бел.ред.). Има лек спад в чувството на безнаказаност след днешната акция. Но за нас беше важно, че полицията дойде и ни подкрепи като общинско ръководство", каза Тодоров.

Градоначалникът на Стара Загора уточни, че до този момент в общината не са постъпвали молби за временно настаняване от хората, чийто къщи бяха съборени.

Само е имало един случай, когато една жена е подала молба за временно настаняване и е била настанена за няколко дни в общинско жилище. След това обаче тя е оттеглила молбата си, вероятно в дух на солидарност, предположи Живко Тодоров.

Оказа се, че 300 човека са били регистрирани на 2-3 адреса в тези незаконни постройки като повечето от тях не са жители на Стара Загора, сочи адресната им регистрация.

Директорът на Дирекция социално подпомагане на Стара Загора Петя Чакърова заяви, че от институцията са готови да им окажат помощ.

Тодоров допълни от своя страна, че има достатъчно общински места и всички граждани при кандидатстването ще бъдат равни, независимо в кой квартал живеят, като си попълнят необходимите документи.

"Срокът, който им бяхме дали изтече преди година и дори беше удължен най-вече от морална гледна точка. Знаете, че събарянето на постройките трябваше да започне през месец май, така че сме реагирали в рамките на закона", обясни той.

Зам.- кметът Йордан Николов смята, че при днешната акция са постъпили последователно в действията си.

"Това което беше предвидено да направим за седмица-две беше свършено за един ден и очакванията са във вторник най-късно в сряда акцията за събарянето на 55-те незаконни къщи да приключи окончателно.

Собствениците на къщите, които утре трябва да бъдат съборени обаче са паркирали автомобилите си пред домовете си и така пречат на работата на службите.

Градоначалникът обясни, че ще се обърне към прокуратурата и няма да има проблем с премахването на постройките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай