Риза: Възможностите за спасяване на това правителство са изчерпани

Риза: Възможностите за спасяване на това правителство са изчерпани | StandartNews.com

Падане на правителството и предрочни парламентарни избори най-късно идната пролет. Това прогнозира бившият съпредседател на ДПС и народен представител Рушен Риза кай хасковското село Караманци.

"Не знам дали на есен е възможно чисто като време да има предсрочни избори, но на пролет съм сигурен, че това ще стане. Но нека да влезе отново Изборният кодекс отново в парламента и тогава точно ще си проличи още колко живот има това правителство", коментира той.

Риза посочи, че има много преломни точки за падане на втория кабинет Борисов, но, според него, именно ИК е кулминацията на всички проблеми, събирани досега. "Още когато се създаваше управляващата коалиция, ние им казахме, че тя е коалиция на орела, рака и щуката. Крайни националисти, леви политически формации, десни политически формации създадоха тази коалиция в името на анти някакво обединение. Не може да продължи обаче по този начин, защото българите не заслужаваме такова правителство, ние сме част от ЕС и правителството ни трябва да е малко по-диалогично, то трябва да чува и гласа на опозицията, защото тази опозиция представлява голяма част от народа на тази страна", каза Риза.

Той посочи, че не е убеден дали управляващите могат да паднат с вот на недоверие, но смята, че правителството по-скоро може да се „самосъбори" предвид развитието на събитията в Реформаторския блок, а също и позиционните страни, които АБВ и ПФ също заемат по някои въпроси. "Досега управляващите немалко и с наша помощ, успяваха да прескочат тези препъни камъчета. Но смятам, че вече неминуемо ще имат разрива с нас като твърда и явна опозиция", посочи още депутатът и беше категоричен: "Според мен дойде времето, в което всякакви възможности за спасяването на това правителство вече са изчерпани."

Рушен Риза беше край село Караманци по повод 34-тата годишнина от Възродителния процес. На 10-ти май през 1984 година именно от тук започват събитията, преобърнали най-новата ни история. Тогава за първи път репресивния апарат влиза в с. Караманци и в последствие 10 души от местните са осъдени на затвор, защото не приемат натиска за промяна на самосъзнанието си, припомни кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.

Край Карамнци дойде и екссоциалният министър и по настоящем председател на Социалната комисия в НС Хасан Адемов. "През всички тези години ДПС полага усилия мъката и болката по жертвите на Възродителния процес да се трансформира в празник и това е видно от днешния ден. Виждаме колко хора са дошли край Караманци", посочи той. Адемов подчерта още, че ДПС прави всичко възможно да генерира стабилност: "Движението за права и свободи не е политическа сила, която създава проблеми, напротив-помага за решаването на проблемите и в този смисъл, независимо от оценката за тях майските събития от 1984 година, за нас продължават да бъдат празник."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай