Режат застъпниците на вота

Така ще се намали купуването на гласове

Режат застъпниците на вота  | StandartNews.com

София. Застъпниците на партиите по време на избори ще бъдат по-малко, предвиждат промените в изборния кодекс. Те  са първа точка в дневния ред на днешното редовно заседание на парламента. Депутатите ще разгледат обединен законопроект, изготвен въз основа на 4 проекта, внесени от различни парламентарни групи, съобщи БНТ. Измененията целят да се ограничи практиката на "легално купуване на гласове" чрез застъпници.

Приетите от правната комисия на второ четене корекции в изборния закон предвиждат партиите да регистрират толкова застъпници, колкото са избирателните комисии в страната, плюс резерв от 1/3.  По този начин всяка партия ще може да си осигури около 16 хиляди застъпници. Досега се разрешаваше на партиите да ангажират неограничен брой хора срещу заплащане, което доведе до регистрирането на 500 хиляди застъпници по време на избори. Ограничават се и възможностите за независими наблюдатели на изборите.

Въвежда се изискване неправителствените организации да могат да регистрират като наблюдатели на вота само свои членове. Това предложение срещна неодобрението на правозащитниците, които предупреждават, че това е опит за ограничаване на независимия граждански контрол върху изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай