Сряда,

Революция в София. Нещо невиждано с Паметника на съветската армия

От: СТАНДАРТ -
8345
Революция в София. Нещо невиждано с Паметника на съветската армия
A
A
A

Революция в София. Докато парламентът приемаше решението в помощ на Украйна, две знакови събития белязаха столицата. Украинското знаме се развя редом до българското на сградата на Столичната община на ул. Московска 33. В същото време Паметника на съветската армия, който разделя българите и от 32 години има призиви да бъде демонтиран, бе покрит с български знамена.

Развявайки украинското знаме на фасадата на кметството, София показва своята солидарност с Украйна.

Още на 7 април местният парламент реши да именува две емблематични места в София - „Героите на Украйна“ и пространство, наречено на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва, Борис Немцов. На същото заседание бе решено и знамето на Украйна да се издига до българското на сградата на Столичната община.  

Областната управа на София върна решението на общинския съвет с аргумента, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет. От управата заявиха още, че са постъпили стотици сигнали от граждани. Въпреки това обаче общинските съветници отново прегласуваха решението.

Междувременно, днес паметникът на Съветската армия беше покрит с български знамена. Акцията отново е в знак на солидарност с Киев.

Тя бе организирана от гражданската инициатива, която се бори за демонтирането на "МОЧА" (Монумент на окупационната червена армия - алтернативното име на Паметника на съветската армия).


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички