Реформаторите: Централизирана публична агенция с назначения на всички нива

Реформаторите: Централизирана публична агенция с назначения на всички нива  | StandartNews.com

Добрич. Да се създаде централизирана публична агенция, която да прави назначенията на всички нива в държавата – държавна и общинска администрации, държавни фирми. „По този начин всички конкурси да се провеждат по единни правила и да не могат да се нагласят за конкретен човек, което знаем, че е най-сериозният проблем" – обоснова предложението Кънев, като добави, че така ще се избегне и назначаването по партийна линия.

 

„Процесът, при който се формира всъщност партизанщината, по който администрацията се превзема от партийни кадри е следният - тъй като конкретна администрация се назначава от политически ръководител, той определя критериите, като ги наглася предварително за конкретни хора. Впоследствие същите тези хора съставят комисия и провеждат конкурс. Така че цялата процедура в Закона за държавния служител, която на хартия изглежда много добре, всъщност се превръща в напълно празна буква и със смяната на всяко правителство идва и поредната порция партийни уволнения и партийни назначения" – каза Кънев. Той добави, че най-късно до средата на март Реформаторският блок ще обяви своята листа за участие на евроизборите. Той заяви още, че партиите, обединени в блока, обсъждат и предложение за промяна в административното деление на страната и броя на министерствата, като допълни, че този въпрос ще бъде подложен на публична дискусия, която ще проведат, особено за броя на областите в страната и правомощията на второ ниво на местното самоуправление.

 

Кънев отказа да коментира твърденията на социолози, че „България без цензура" изпреварва Реформаторския блок, но заяви: „При всяко положение не можем да пренебрегнем това явление в българската политика – партията „България без цензура". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай