Реформаторите дават последен шанс на Надежда

Николай Бареков я кани в "България без цензура"

Реформаторите дават последен шанс на Надежда | StandartNews.com

София. Последен шанс за оставане в Реформаторския блок получи "Синьо единство" на заседанието на Гражданския съвет снощи. 37-те представители на шестте партии и обществениците решиха в четвъртък да се подпише коалиционно споразумение между ДСБ, ДБГ, БЗНС, "Свобода и достойнство" и СДС. "Синьо единство" пък получи правото да се присъедини към коалицията на по-късен етап, съобщи председателят на Гражданския съвет Петър Москов. Компромисното предложение дойде от земеделците, както вече "Стандарт" писа. Най-вероятно обаче "Синьо единство" няма да се възползва от него. "Не сме съгласни с правилата за формиране на коалицията, това е извиване на ръце", коментира Христо Панчугов председател на хората на Надежда Нейнски. Партията ще вземе окончателно решение в събота, когато има Национален съвет.

Междувременно стана ясно, че коалицията на реформаторите ще се управлява от съвет от 20 души на квотен принцип. Освен това ще има и 7-членно Председателско бюро, както и говорител. Дебатите около приемането на коалиционно споразумение продължиха повече от 4 часа вчера. Това е третото заседание, на което те бяха приети.

Ако Надежда Нейнски подкрепи нашата операция срещу политиците "Чисти ръце" и се ангажира, че ще води политика срещу ГЕРБ, БСП и ДПС, ще я поканя в "България без цензура". Това заяви за "Стандарт" идеологът на платформата Николай Бареков в отговор на въпрос ще има ли диалог между отлъчените от Реформаторския блок "Синьо единство" и бъдещата партия на новия политик. "Познавам Надежда от 20 години, уважавам експертите около нея като Димо Гяуров и д-р Ваньо Шарков", каза Бареков и припомни, че навремето сам той е бил член на СДС.

"Първоначално се надявахме да работим заедно с реформаторите в бъдещия парламент, но това вече не може да се случи след последните скандали в Блока", допълни Бареков. И още, че разпадът на СДС от 2003 г. сега ще се стори на Реформаторския блок "като детска приказка". "Моето мнение е, че в случая Надежда е права, тя е права, защото не може да се правят коалиции на безпринципна основа", коментира лидерът на "България без цензура" по повод изключването на "Синьо единство" от Реформаторския блок. Бъдещата му политическа формация ще е построена на принципа за широк центристки съюз, в който ще се включат специалисти от различни области и партии. "Трябва да дадем пример за голям центристки обединителен проект, който да замени Реформаторския блок на фона на тоталния разпад на партийните съюзи", каза лидерът на "България без цензура". А Мария Капон и Димитър Абаджиев дадоха пример с формациите около бившите президенти на Франция и САЩ - Никола Саркози и Роналд Рейгън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай