Разкритие! Ето го големият план на Боорисов

Каква е сложната му политическа игра

Разкритие! Ето го големият план на Боорисов | StandartNews.com

"Демократична България” му трябва, за да го легитимира пред чужденците и пред обществото. Защото нали ДБ са каймака, те са антикорупция... Той винаги го е искал това, търси го и по линията на ЕНП. Винаги е търсил през тях легитимация като десен, като проевропейски политик. В това отношение те са му необходими." Това каза пред Труд политологът Стойчо Стойчев.

Това е дълга предистория, още когато вкара във второто си правителство Реформаторския блок. Така че от 2014 година той е усетил необходимостта да се легитимира през тях. Още от 2009 година разчиташе на „Синята коалиция”, която го подкрепи при първото му правителство, когато Иван Костов бе значително смекчил тона си.

На ДБ той винаги прави отстъпки, те това искат от него. Сигурно и обществени поръчки би им дал в момента, ако можеше, защото те му трябват. Ясно е, че на някои негови депутати видимо това не се харесва, но откакто ГЕРБ е в парламента, сред тях не е имало разцепление, те са монолитна група и предполагам, че така ще бъде и занапред. Ясно им е, че затоплянето на отношенията с ДБ не е за лошо.

Проблем би било, ако тръгне да прави подобни неща с „Продължаваме промяната”, но това няма да стане, защото там има лична обида и е недалновидно. Идеята е, че ГЕРБ отлюспиха БСП от коалицията, сега трябва и ДБ да отлюспят. Това лесно ще бъде разбрано от депутатите на ГЕРБ, те ще кажат това е чудесно, давай да действаме.

 Фактически двамата ергени ПП и ГЕРБ се бият за булката ДБ. Единият е по-стар и хитър, другият е по-млад и ербап. Да видим кой ще надвие за сърцето на булката. Проблемът е „Да, България”, защото и Атанасов, и Сандов са готови – единият да бъде вицепремиер, другият – зам.-председател на Народното събрание...Христо обаче върти очи, взима решения, не знае кой път да хваща...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай