Расмусен: Русия сама се изолира, но оставяме дипломатическите канали отворени

Расмусен: Русия сама се изолира, но оставяме дипломатическите канали отворени | StandartNews.com

София. България има ключова роля в региона и този регион е ключов за НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след разговорите с Вигенин в МВнР, които шефът на алианса определи като „съдържателни и навременни", намеквайки за кризата в Украйна. По думите му те са в момент на „тежко предизвикателство към нашите ценности".

„Агресията на Русия към Украйна хвърли предизвикателство към всички наши ценности, които градихме след Студената война: демокрация, върховенство на закона и законно право на всяка суверенна държава сама да избира своя път за развитие", посочи Расмусен и да спре с дестабилизирането на тази страна и отново да върне доверието в себе си. „Ние сме алианс на демократични държави и основна задача на НАТО е да защитава нашия съюз от всякакви заплахи. Ние предприемаме законни мерки, за да укрепим нашата помощ от Балтика до Черноморието, и нека да бъде абсолютно ясно, че тези стъпки са изцяло в линия с нашите международни ангажименти и нашите договорености с Русия, които Русия нарушава", обясни Расмусен. „Засилили сме подкрепата си към Украйна. Предоставяме помощ и сме готови да го направим спрямо Молдова Грузия и други наши партньори", каза още Фог Расмусен. По думите му „ние не искаме да изолираме Русия, но тя сама се изолира в международен план с всеки изминат ден". Той подчерта, че все пак Алиансът е оставил отворени всички дипломатически канали за информация.

НАТО е готова да окаже необходимата подкрепа на Украйна, заяви външният министър Кристиан Вигенин след разговори с Расмусен в МВнР. „За ситуацията в Украйна аз потвърдих, че слагането на край на политическата криза може да стане чрез политически диалог, чрез пътищата на дипломатическите инициативи", заяви Вигенин.

„Ние се надяваме, че мерките, които в следващите дни ще бъдат предприети, ще доведат до деескалация на напрежението, което да даде възможност за един по-нормален политически диалог, както в рамките на Украйна, така и между партньорите, които са ангажирани със стабилизацията на страната", допълни Вигенин. „Кризата не е преодоляна, по-нататъшна ескалация не е изключена, но се надяваме, че положителните сигнали, които дойдоха от последните дни, ще намерят своето развитие", посочи дипломат номер едно.

Вигенин лично благодари на Расмусен за неговите усилия – първо, по отношение на присъединяването на България към НАТО и за неговия ангажимент, България да бъде един активен и уважаван партньор в организацията.

„Не бива да пропускаме и факта, че той има лични заслуги за присъединяването на България към ЕС и вярвам, че той е един от европейските политически лидери, които ще останат като положителни фигури в най-новата българска история", каза още Вигенин.

В контекста на разговорите им за предстоящата среща на върха на алианса във Великобритания на 4 и 5 септември, освен приключването на най-голямата операция в историята на НАТО – в Афганистан, и политиката на „отворени врати", Вигенин заяви, че България твърдо подкрепя отправянето на покана за членство към Черна гора. Което би допринесло за засилването на сигурността в целия регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай