Расмусен: Русия да приключи с дестабилизирането на Украйна

Расмусен: Русия да приключи с дестабилизирането на Украйна | StandartNews.com

София. "Русия трябва да приключи с дестабилизирането на Украйна, да изтегли войските си от там и да върне доверието към себе си". Това каза генералният секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен на брифинг във външно министерство, където разговаря с външния министър на България Кристиан Вигенин.

"Ние сме алианс на демократични държави и основната задача на НАТО е да защитава държавите от всякакви заплахи. Нашите стъпки по отношение на украинската криза са в унисон с нашите международни договорености, които Русия нарушава. Готови сме да предоставим помощ на Украйна, Молдова и Грузия", каза още той, цитиран от БГНЕС. И продължи с думите: "Не искаме да изолираме Русия, но тя се изолира сама в международен план".

Расмусен благодари за изключителния принос на България в НАТО и изтъкна, че страната ни има ключово значение за региона.

10-годишнината от встъпването ни в НАТО е важна дата от нашия политически календар, каз аот своя страна министър Кристиан Вигенин. Той обясни, че на срещата с Расмусен са обсъдили предстоящата среща на върха във Великобритания през септември.

"Във Великобритания трябва да вземем решение за т.нар "политика на отворените врати", на присъединяването на нови страни към Атлантическия алианс, което ще стане чрез поредица от дискусии. България поддържа покана към Черна гора за присъединяване към него", допълни Вигенин. И уточни, че това ще има положителен ефект както за самата Черна гора, така и за сигурността в целия регион.

Единственият начин да се сложи край на кризата в Украйна, е чрез диалог и дипломатически инициативи, като заедно с това организацията може да окаже и подкрепа на Украйна, каза Вигенин.

Кризата не е преодоляна в Украйна, възможна е по-нататъшна ескалация, но сме обнадеждени от развитието на ситуацията в последните дни, обясни още външният министър.

България ще бъде активен и уважаван партньор в НАТО, каза Вигенин. И увери, че Андерс Фог Расмусен има голям за присъединяването на България към Европейският съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай