Радослав Ревански: Европейските кметове искаме мир, а не война

Солидарност с Украйна и спешна подкрепа за местните и регионални власти иска Европейският комитет на регионите

Радослав Ревански: Европейските кметове искаме мир, а не война | StandartNews.com
  • Солидарност с Украйна и спешна подкрепа за местните и регионални власти иска Европейският комитет на регионите

Военните действия в Украйна, възможностите за подкрепа на украинските местни и регионални власти и множеството бежанци бяха във фокуса на дискусиите през първия ден на 9-та Среща на върха на европейските региони и градове, което се проведе на 3 и 4 март в Марсилия (#eulocal #sommetvilletetregions).

Всички над 2000 представители на местните и регионални власти, сред които и 329-те членове на Европейския комитет на регионите (КР) единодушно подкрепиха териториалната цялост на Украйна, спирането на военните действия и спешността на хуманитарната подкрепа за украинския народ.  

 

Българската делегация в КР бе представена в Марсилия от кметовете на Габрово - Таня Христова, на Сливен - Стефан Радев, на Монтана - Златко Живков, на Правец - Румен Гунински, на Белица - Радослав Ревански, на Горна Оряховица - Добромир Добрев, на Ловеч - Корнелия Маринова, на Гоце Делчев - Владимир Москов и съветника от СОС Малина Едрева.

Онлайн се включиха кметовете на Джебел - Неджми Али, на Раковски - Павел Гуджеров и на Рудозем - Румен Пехливанов.

Делегацията в Марсилия бе придружена и от изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. 

С минута мълчание започна специалната пленарна сесия, посветена на солидарността с Украйна, а в деня преди съмита КР прие Декларация на регионите и градовете на ЕС, с която се подкрепят по-силна „европейска перспектива“ за Украйна, както и се призовават всички местните и регионалните власти в ЕС „да помогнат на украинския народ, принуден да напусне домовете си“. В допълнение КР обеща „да мобилизира капацитета на градовете и регионите за доставяне на хуманитарна помощ в Украйна по искане на нейните кметове“. 

Европейските кметове искаме мир, а не война, каза  Радослав Ревански.

В края на деня българската делегация се присъедини и към митинга пред кметството в Марсилия, демонстриращо единството и подкрепата на всички участници за свободата, демокрацията и мира в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай