Радев с ключов разговор за газа. На кого телефонира?

Повдигна темата за производство на водород

Радев с ключов разговор за газа. На кого телефонира? | StandartNews.com

Ключов телефонен разговор за газа проведе президентът Румен Радев. Задълбочаване на двустранното сътрудничеството с Азербайджан в енергетиката, икономиката и инвестициите обсъди държавният глава с азерския си колега Илхам Алиев.

Двамата разговаряха да възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика и инвестиции, съобщи прессекретариатът на „Дондуков” 2.

Българският държавен глава оцени високо ангажимента на Азербайджан и лично на президента Алиев за ползотворното партньорство по проекта за газовия интерконектор между България и Гърция (IGB). Румен Радев и Илхам Алиев бяха единодушни, че реализацията му допринася за задълбочаване на енергийната диверсификация не само за региона, но и за цяла Европа.

В разговора беше обсъдено, че в сектора на енергетиката потенциал за задълбочаване на сътрудничеството има не само при вноса на природен газ, но и за обмен в сферата на технологии, свързани с производството на зелен водород, както и на електричество. Като перспективни области за развитие на партньорството между България и Азербайджан бяха откроени още селското стопанство, иновациите, автомобилния сектор, културата и образованието.

Президентът Румен Радев поднови поканата си към президента Илхам Алиев да посети страната ни в идващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай