Радев с хеттрик в енергетиката

Solidarity Ring ни прави център на сигурност в Източна Европа 

Радев с хеттрик в енергетиката | StandartNews.com
  • Азербайджанската държавна компания SOCAR става конкурент на "Булгаргаз"
  • Solidarity Ring ни прави център на сигурност в Източна Европа 

 

Едно посещение промени изцяло мястото на България в енергийната карта на Източна Европа.

Докато ГЕРБ и "Промяната" спореха за мандата и министри, президентът Румен Радев прие колегата си държавен глава на Азербайджан Илхам Алиев и отбеляза хеттрик в областта, в която и бившите и по-бившите управници сочеха за своя гордост - енергетиката.

В присъствието на Радев и Алиев петима министри положиха подписите си под ключовия меморандум Solidarity Ring. Той бе парафиран от шефовете на енергетиката на България, Румъния и Азербайджан - Росен Христов, Върджил-Даниел Попеску и Парвиз Шахбазов, от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто и от министъра на икономиката на Словашката република Карел Хирман.

Меморандумът за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан ще повиши свързаността между страните и ще повиши капацитета на газопреносните им мрежи, каза Радев, който задвижи инициативата още миналата година. Solidarity Ring ще повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз.

"Името на инициативата сочи, че в нея са заложени сътрудничеството и солидарността. Точно когато нашите партньори имат най-голяма нужда от сигурни, надеждни доставки, от диверсификация, ние всички заедно трябва да направим така, че да можем да предоставим тези доставки. Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и солидарност подтиква ни да търсим нови маршрути, нови източници, нови начини на доставка, за да може да прекроим изоснови международната логистическа карта. Тази инициатива е пример за успех в това направление", каза още Радев.

Договорът осигурява по-големи количества азерски природен газ за европейските държави, подчерта и президентът Илхам Алиев. Той изтъкна, че Баку е надежден партньор на Европа и припомни подписания през юли миналата година меморандум за енергийна сигурност между страната му и Европейския съюз. "Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 година. През 2021 година доставяхме 8 млрд. кубични метра синьо гориво. Планираме количествата тази година да са 24,5 милиона кубични метра. Това е производство от съществуващи газови находищата. В следващите години очакваме добив на синьо гориво и от нови находища", каза Алиев. И допълни: "Днес Азербайджан доставя природен газ до Турция, Грузия, България, Италия - като тази година започваме да доставяме и до Румъния. Ако до края на годината всички междусистемни връзки са налице, се надяваме газ да получават Унгария и Словакия. Надяваме се да увеличим доставките си от шест до поне десет държави".

Новата роля на България в енергетиката на региона бе утвърдена само няколко часа по-късно, когато Радев и Алиев откриха офис на азербайджанската държавна компания SOCAR в София. Паралелно с това от заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стана ясно, че до две седмици дружеството SOCAR Trading Gas and Power ще получи и лиценз за търговия с природен газ на българския пазар и става търговец на газ у нас.

Параметрите в предложения бизнес план за периода 2023 - 2027 г. осигуряват на компанията необходимите материални, финансови, технически и организационни ресурси за изпълнение на лицензионните задължения, каза КЕВР. До две седмици регулаторът ще проведе открито заседание и ще вземе окончателното решение за издаване на лицензията. Това решение се вписва в цялостната архитектура на инициативата Solidarity Ring (STRING) за сътрудничество между държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) и газопреносните оператори на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), каза шефът на КЕВР Иван Иванов.

Коя е SOCAR? Компанията произвежда петрол и газ. Именно с нейно дъщерно дружество "Булгаргаз" сключи договор за първите количества природен газ от Азербайджан за България. Дружеството има присъствие в Обединените арабски емирства, Грузия, Русия, Турция, Украйна, Румъния и Швейцария. В последните три SOCAR има и верига бензиностанции.

Компанията си е поставила за цел да постигне нулеви нетни въглеродни емисии при добива на нефт и газ в собствените си обекти тази година. Азербайджан подписа Парижкото споразумение за климата и има за цел да постигне въглероден неутралитет до 2050 г.

SOCAR е произвела 6.58 милиона тона нефт и 6.55 милиарда кубически метра газ в собствените си находища между януари и октомври миналата година - или около една пета от общия добив на нефт и газ в страната.

Накрая Радев отбеляза трета енергийна точка. 

На международна конференция "Енергия за зелено бъдеще", която бе организирана от министър Росен Христов и в която участваха президентът енергийните министри на Румъния, Унгария, Азербайджан и Турция, бе очертана ролята на България в света на водорода. Той е бъдещето и служебното правителство обвързва производството му с новите индустриални зони, като по този начин разчита на рязък скок в икономическия ни растеж.

Използването на водорода за производство на електроенергия все още не е продуктивно. Затова поне в началото водородът ще е предимно за индустриални цели, за производство на горива, на амоняк, на торове, обясни Христов.

България има няколко района с доминираща въгледобивна индустрия и с тецове. Там виждам предприятия, които ще са консуматори на водород, и инсталации за производството на този газ, каза още Росен Христов.

Министърът обясни, че има голяма разлика в структурата и потреблението на водород в сравнение с природния газ, който искаме да заместим.

Природният газ е изкопаемо гориво и му трябва мащабна инфраструктура, която води към потребителите. Водород се произвежда чрез електролизьори, с вода и ток и близо до големите консуматори на продукта.

Използването му в транспорта изостава, въпреки че се говори и за водородни влакове, заяви Христов. 

Хеттрикът в енергетиката на Радев и енергийния министър идват на фона на изготвената от Христов енергийна стратегия и на новината, че се планира най-големия ремонт в АЕЦ "Козлодуй". 

С Меморандума за Solidarity Ring и с решението SOCAR да стане конкурент на "Булгаргаз" България отива много по-далече от това да реши проблемите с отоплението и доставките на газ за битовите абонати. Solidarity Ring предвижда използването на стария Трансбалкански газопровод в посока Румъния за пренос на допълнителни количества азерски газ към Европа. За да се случи това обаче ще е нужно да се използва инфраструктура на Турция, която също има амбициите да се превърне в газов хъб на региона. Засега тя не е подписала Меморандума, но със сигурност ще използва енергетиката като един от лостовете си за членство в ЕС.  

Безспорно, хеттрикът са първите стъпки за превръщането ни в център за енергийна сигурност на Балканите. От съставеното на редовен кабинет и от приемствеността във властовата политика зависи да затвърдим новите позиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай