Радев разобличи спекулациите. Мандатът е законен

Пламен Николов номиниран за премиер с решение на ПГ на ИТН

Радев разобличи спекулациите. Мандатът е законен | StandartNews.com

Президентът Румен Радев разобличи спекулациите легитимен или не е връченият на Пламен Николов мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Връчването на мандата е законно, става ясно от специално съобщение на "Дондуков" 2

Преди възлагането на мандат за съставяне на правителство от министър-председателя, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, е представено Решение на парламентарната група на ПП „Има такъв народ“, с което посочват г-н Пламен Николов за кандидат за министър-председател и Декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България, обяви прессекретариатът на държавния глава. Повод за съобщението бяха куп медийни въпроси, породени от пост във Фейсбук на зам.-председателя на "Изправи се! Ние идваме" адвокат Николай Хаджигенов.

Той публикува становище на един от авторите на конституцията, юриста Николай Близнаков, бивш депутат от ВНС, с което очевидно е съгласен.

Според позицията на Близнаков по конституция кандидат-премиерът се излъчва от най-голямата по численост парламентарна група. Но нямало данни ПГ на "Има такъв народ" да е взела с гласуване решение за номинацията на Пламен Николов, затова връчването на мандата било нелегитимно и трябвало да се преповтори.

Съобщението на "Дондуков" 2 сложи точка на поредния опит да се спъне съставянето на кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай