Радев подписа две важни споразумения в Атина

Той се срещна с гръцките президент и премиер

Радев подписа две важни споразумения в Атина | StandartNews.com

България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на стабилност, като това вече променя енергийната карта в Югоизточна Европа и Централна Европа. Днес подписваме две важни споразумения, които са продължение на усилията ни в тази посока.

Това обяви президентът Румен Радев в Атина, където подписа двустранни споразумения между България и Гърция за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

Идеята на рестарта на нефтопровода "Бургас-Александруполис" е сега пътят на петрола да е в обратната посока - от гръцкото към българското пристанище. Целта е така да получаваме нефт в дългосрочен план, който да не налага танкери да минават през проливите и пътят им да се оскъпява. Проектът беше замразен през 2011 г., а първоначално предвиждаше по него да се пренася руски нефт.

„С президента на България подписахме две споразумения, които укрепяват енергийното сътрудничество. Те са още една стъпка към стратегическата цел за европейска автономия. Тяхното значение надхвърля границите на двете страни и се превръща в политическо събитие, което засяга целия континент“, заяви на свой ред гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на съвместна пресконференция с българския държавен глава.

"Сътрудничеството между България и Гърция се задълбочава с меморандума за сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите от двете страни ще могат да се възползват от съхраняването на газ в Чирен От друга страна българските компании могат да ползват хранилището в Ревитуса. Така двете държави ще разполагат с определени резерви в случай на необходимост. Това превръща България и Гърция в кръстопът за пренос на газ, не само за Балканите, но и за Европа", подчерта гръцкият министър-председател, цитиран от Нова. 

"Рестартът на нефтопровода Бургас-Александруполис е още една стъпка към стратегическата цел за европейска автономия на енергийните източници. Неговото значение надхвърля границите на България и Гърция и се превръща в политическо събитие, което засяга целия континент. То се основава на солидарността между страните от ЕС. Много често сме говорили с г-н Радев, че това събитие идва на фона на геополитическа ситуация, която се е образувала по време на годината, в която руският ревизионизъм се спъва в смелата защита на украинския народ, но продължава да създава на всички ни икономически  проблем, превръщайки енергията в инструмент за изнудване. Спрямо това предизвикателство най-бързият отговор е диверсифициране на енергийните маршрути", подчерта Мицотакис. 

"Свидетели сме на поредната важна стъпка в развитието на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделен ценности. Нашето традиционно добро  партньорство придоби още по-интензивен характер с геополитическите сътресения и прекъсвайки веригите на доставки в резултат на войната на Русия срещу Украйна. Тя ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност", посочи от своя страна Радев. 

"Искам да изкажа благодарност към приятелска Гърция за солидарността и предоставения достъп към терминала за втечнен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на страната в труден за България момент, когато бяха прекъснати доставките на руски газ", допълни държавният ни глава. 

Има обаче и противници на идеята за рестарт на строителството на петролопровода.Жители на Поморие и на Бургас направиха референдум преди години, когато се обсъждаше идеята за нефтена връзка между България и Гърция. И днес, въпреки войната в Украйна и санкциите срещу Русия, те са против възобновяването на проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай