Радев обяви кой се меси в прокуратурата

Президентът с остър коментар

Радев обяви кой се меси в прокуратурата | StandartNews.com

Говоря от три години, че има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. "Не искам да спекулираме с всякакви хипотези. Има нещо много по-важно от личността на Иван Гешев - това е Висшият съдебен съвет (ВСС). Органът, който кадрува и който взема решения", допълни той.

Той подчерта, че оттам зависи всичко. "Надявам се от всичко, което излезе наяве - и за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те трябва да покажат независимост и следване на закона", каза той.

Радев коментира и идеята на Христо Иванов да бъде преосмислена институцията служебно правителство, за да може да се занимава само с изборите.

"Няма проблем, стига редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното правителство. Стига да има компетенцията да пише закони, а не да не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост. И всичките закони после да ги прави служебното правителство, обясти той.

"Също да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство. Стига да организират прозрачни и справедливи търгове за газ, защото те го договаряха по телефона", подчерта президентът.

Той коментира и темата Северна Македония. По думите на държавния глава ръководството на РСМ трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Радев е категоричен, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища.

Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да заемат всички изборни длъжности в ншата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз", посочи президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай