Четвъртък,

Радев обсъди в Хамбург инвестиция за 15 млрд. евро у нас

От: Агенция Стандарт -
2087
Радев обсъди в Хамбург инвестиция за 15 млрд. евро у нас
A
A
A

Традициите на успешното икономическо партньорство между България и Федерална провинция Хамбург ще се разширят в нови сфери като алтернативните енергийни източници и високите технологии. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Държавният глава е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото българския президент проведе среща в Берлин.

Можем да преодоляваме днешните предизвикателства успешно, само ако заедно развиваме технологии, търсим нови решения и създаваме производство, подчерта държавният глава. По думите му в дългосрочен план България и Германия следва да обменят опит и да използват нови технологии и решения за постигане на независимост в енергетиката.

Президентът Румен Радев открои опита на Хамбург в разработването на технологии в областта на зеления водород и възможностите за сътрудничество с България в това направление. „Германия, със своята водеща индустрия, ще се нуждае от много водород в бъдеще, а България може да произвежда зелен водород и да бъде надежден доставчик“, посочи държавният глава и изрази увереност, че двете страни ще имат ползотворно сътрудничество в тази област.

В рамките на посещението си в Хамбург президентът Румен Радев проведе среща и с ръководството и представители на Търговската камара. Българският президент подчерта, че са необходими съвместни усилия за справяне с предизвикателствата, породени от пандемията и войната в Украйна.

Пред германския бизнес Румен Радев открои предимствата на България като страна с добри условия за инвеститорите - висококвалифицирани кадри, макроикономическа стабилност и стратегическо разположение. По време на срещата в Търговската камара представителите на българския бизнес, включени в делегацията, водена от държавния глава, имаха възможност да обсъдят със свои германски колеги възможности за сътрудничество.

Реализацията на проект за 15 млрд. евро за производството на зелен водород в комплекса „Марица Изток“ беше представен от българския бизнес, част от делегацията, водена от държавния глава в Германия. Инвестиционните намерения предвиждат съвместно финансиране от страна на бизнеса на създаването на слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Плановете на бизнеса са трансформацията на „Марица Изток“ да бъде завършена през следващите около 10 години, като се очаква да бъдат разкрити 7500 работни места и още 18 хиляди в поддържащите индустрии.

Българският бизнес бе представен от ръководствата на национално представителните работодателски организации, ръководството „Тракия икономическа зона“, най-голяма на Балканите, както и представители на компании с вече установени партньорства в Германия в областта на алтернативните енергийни източници. Държавният глава подчерта, че в България вече има компании, които имат практически опит технологично да заменят изкопаемите горива с водород.

По-рано държавният глава посети и една от най-големите металургични компании в Германия „Аурубис“, която развива активна дейност у нас със своя медодобивен завод. Румен Радев се запозна с дейността на компанията и открои необходимостта от още по-високи амбиции за увеличаване на износа на продукти с по-висока добавена стойност. Обща бе позицията, че корпоративната социална отговорност на компанията е силен позитивен пример за бизнеса.

В Българската православна църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в града. По време на срещата държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. д-р Герд-Винанд Имайер за особено големите му заслуги за активизиране на политическия и икономически диалог и връзки между България и Германия. Проф. д-р Имайер е почетен генерален консул на Република България в германските федерални провинции Хамбург, Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония и Бремен. Близо 30 години той активно подкрепя учредяването и успешната дейност на редица организации на български граждани в Германия.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички