Радев каза кой ще спечели войната

„Не е обсъждана военна помощ за Украйна”, подчерта президентът

Радев каза кой ще спечели войната | StandartNews.com

„Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно може да спечели мира. С агресия мир не се печели”. Това заяви президентът Румен Радев, който в Полша взе участие в две международни срещи на високо равнище. Едната - присъствена, във формат Б9, а друга онлайн на НАТО. Темата беше ситуацията в Украйна.

„Не е обсъждана военна помощ за Украйна”, подчерта Радев, цитиран от БТА.

 „Знаете че НАТО, като колективен орган за сигурност, има свой устав, ясни принципи и правни норми. Съгласно член 5 истинската военна помощ със защита може да бъде оказана само на страна членка”, каза президентът.

Радев обясни, че форматът Б9, в който влизат страните членки на ЕС и източния фланг на НАТО - България, Полша, Румъния, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Словакия, няма обща декларация.

Лидерите и на деветте държави обаче са заявили ясна подкрепа за Украйна, посочи президентът. За подкрепа на България и българите в Украйна призова Камарата на лордовете

Той е застъпил позицията пред колегите си, че когато имаме предизвикателства към общата система за сигурност, всяка страна членка трябва да носи своята отговорност.

Страните са се обединили около необходимостта  за още по-голяма инвестиция в изграждането на отбранителни способности, каза президентът. На срещата на Б9 и НАТО се е наблегнало и на санкциите, които да бъдат наложени на Русия, стана ясно от думите на Радев.

Радев отново потвърди, че няма пряка военна заплаха за България към момента. Обърна внимание, че трябва да се има предвид, че средата за сигурност се променя много бързо. Затова, по думите на президента, на източния фланг се засилва системата за сигурност. Радев посочи, че Испания се е включила в охраната на въздушното ни пространство, а през април и май очакваме изтребители и от Холандия. А където имаме дефицити от способности, те могат да бъдат запълнени от други съюзнически държави.

Радев припомни как в наши военни болници и рехабилитационни центрове са се лекували ранени украински войници и изрази готовност така подкрепа отново да бъде дадена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай