Р. Йончев: Външната ни политика придобива "трапезен" характер

Р. Йончев: Външната ни политика придобива "трапезен" характер | StandartNews.com

В навечерието на президентските избори в НДК се проведе дебат на тема "Президентът - част от решенията или от проблемите във външната политика", организиран от ПП АБВ. В дискусията взе участие и председателят на Народен съюз Румен Йончев, който коментира какви трябва да бъдат изискванията към бъдещия държавен глава за периода 2017 - 2022 г.

Йончев изтъкна, че е хубаво да се уточни ролята на президента и президентската институция и да не се разширва прекалено много в различни посоки, но и да не бъде огрничавана, единствено в отбрана и сигурност.

"Според нас от Народен съюз единствения проблем във външната ни политика е липсата на ясно формулирани цели, които да бъдат преследвани от всички институции, занимаващи се с външна политика. Целите не се раждат сами, те трябва да бъдат формирани, доказателство затова е и последната конфузия с черноморската случка".

Според лидера на Народен съюз президентската институция е овластена от Конституцията да формира целите в диалог с Народното събрание, което е върховната власт в България. Той категорично заяви, че в качеството си на народен представител няма впечатление, въпреки че двете институции са от една политическа сила между тях да има подобен диалог, дебат, благодарение, на който да се стигне до ясни цели. След като постигнахме членството в НАТО и ЕС, според народният представител, липсват други ясни значими цели на външна политика, с изключение на някаква енергийна политика.

Йончев заяви: "Според нас е крайно наложително не само с академичната общност, но и с овластените институции да бъдат начертани ясни цели на българската външна политика, може би от един следващ президент, който да бъде доста по-компетентен в сферата на външната политика, защото нека не се заблуждаваме, че всеки може да прави външна политика".

Според Йончев тя е плод на доста подготовка. Трябва да бъдат формулирани цели, които да бъдат защитени в НС и да станат цели на националната външната политика и да бъдат следвани целенасочено и последователно от държавния глава.

"В противен случай външната ни политика придобива "трапезен" характер, продължаваме да правим срещи, посещания, добри отношения, страхотни приятелства, но нито една постигната цел, не за друго, а защото тя не е поставена", обясни председателят на Народен съюз.

Йончев завърши с думите, че ние от Народен съюз се надяваме следващият президент да има тази конпетентност да види проблемите по отношение на външната ни политика, защото очевидно сегашния президент не притежава това качество и допуска конфузни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай