Р. Йончев: Управляващата коалиция се превърна в хан

Р. Йончев: Управляващата коалиция се превърна в хан | StandartNews.com

Румен Йончев, категорично разграничи Народен съюз от партия БДЦ, с които са в една парламентарна група. В групата има две партии, партия БДЦ, която подкрепя управляващите безусловно и партия Народен съюз, която продължава да е конструктивна опозиция. Румен Йончев заяви, че за да бъде подкрепено от тях или не едно управление, трябва първо то да бъде предложено и да се знае ясно коя ще е управляващата коалиция. Йончев припомни, че в самото начало на мандата на ГЕРБ от Народен съюз са подкрепили министър-председателят, но сега е дошъл моментът, когато той трябва да каже кой реално участва в управляващата коалиция. Според Йончев управлението се е превърнало в един хан, в който едни влизат, а други излизат от него и всеки прави каквото иска, а по този начин политика за бъдещето на страната не се прави.

Депутатът, каза още, че за да се вземе решение в партията, на която е председател става по нормалния начин, чрез заседание на Управителния съвет, а не с телефонно обаждане.

На въпрос на водещия дали депутатите от Народен съюз ще подкрепят новият социален министър, Йончев категорично заяви, че под диктовка няма да подкрепят никой. За тях е важно първо да се запознаят с номинацията и с неговата визия за социалната политика на България в следващите години и едва тогава могат да вземат позиция. При предположение на водещия за кандидатира на Томислав Дончев, Румен Йончев заяви, че ако той продължи реформата, която е започнал Ивайло Калфин, ще бъде подкрепен от тях.

Относно ветото на президента според лидера на Народния съюз е въпрос "и технически, и политически". „Ако искаме българите в чужбина да гласуват, ветото трябва да мине, защото иначе в следващите 6 месеца никой не може да отвори тези текстове в Народното събрание", подчерта Йончев.

Законът трябва да се направи така, че да се гарантира отстояването на българските интереси, заяви Йончев. По думите му не може друга държава да провежда изборите за българско Народно събрание, затова държавата трябва да си организира изборите, както трябва. В допълнение Йончев, заяви, че Изборният кодекс няма да предизвика предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай