Първанов с тежки думи за ястребите и ковчезите от Кербала

Миналата седмица, бях сред първите, които апелирахме за незабавно примирие и бързи преговори, припомни президентът

Първанов с тежки думи за ястребите и ковчезите от Кербала | StandartNews.com

В света всичко се обърка, но не от вчера, не от миналата седмица. Аз съм съвременник на няколко войни, разтърсили света. Започвайки от юговойната, минавайки през иракската война, Афганистан, но това е нещо много неприятно.Това е една страшна война между два славянски народа, която е съвсем близо до границите. Миналата седмица показах парче от американска ракета, която бе паднала в родния ми край. Да не дава Господ това да става и сега.

Това заяви президентът на България Георги Първанов в ефира на БНТ, коментирайки ситуацията около войната в Украйна. 

"Миналата седмица, бях сред първите, които апелирахме за незабавно примирие и бързи преговори, които да доведат до траен мир. Моята идея бе да се обнови формата НАТО-Русия, който даваше доста идеи и дори решения. Тоест да се върви към едно омиротворяване на света. Защото само връщането на доверието, може да е трайно решение", каза още той. 

Първанов е имал най-много срещи с Владимир Путин от българските президенти."Първо искам да кажа скромно, че аз съм президентът, който се срещал и с Буш, Саркози и Ширак. С Путин имахме много срещи, в един много ползотворен период за България.Не е само енергийните проекти, които договорихме и за съжаление рухнаха. Но имаше и много дни на културата. Дадохме много позитивни знаци. Жалко, че сега сме на другата крайност. Сега виждам Путин военачалника, но го виждам от телевизора", обясни Първанов. 

"Само пример ще дам, че когато спорехме за Южен поток, Путин с една дума прие той да е 50 на 50 собственост между нас и Русия, за разлика от сърбите, при което бе 49 на 51 в полза на Русия", припомни Първанов. 

Сега Путин е сам. Това ли се съдбата на диктатора? "Не се наемам да давам категорични оценки и обяснения. Като се връщате към онзи период, в който Путин бе обграден с внимание.Спомням си през 2005 година на 9 май бяхме всички световни лидери. Буш Ширак Берлускони, Шрьодер, Акихито. Всички европейски лидери на практика. Голяма част от азиатските.Но тази съвкупност показва друго отношение към 9 май и към Русия", каза Първанов и показа снимка от събитието със световните лидери. 

"Има много претенции, основателни, които и аз подкрепям за посредничество в търсенето на разумно мирно решение. Но един човек няма да реши проблема. Трябва да се върне ситуацията, в която сме се събирали, общували сме, обсъждали сме и сме решавали световни проблеми", каза Първанов.

 "Давам още един пример. През 2010 година в Лисабон срещата НАТО-Русия. Там президентите на САЩ и Русия общуваха доста активно, бяха приети много решения. Имаше предложения за обща противоракетна отбрана и за противодействие на световните предизвикателства. Така че рано или късно се надявам тези формати да се възобновяват и нормалният диалог да бъде възобновен", каза Първанов. 

"Не знам в Москва да са възразили срещу амбицията на Киев да бъде част от Европейския съюз (ЕС). Спорът е дали да принадлежат към НАТО и преди всичко въоръжаването и потенциалните заплахи за Русия. Това е стар проблем, но искам да кажа едно.Нито Путин, нито Русия не са противодействали на присъединяването на България към НАТО, дори когато аз съм водил тези преговори за така наречените американски бази.Тогава Путин не възрази.

Но сега се появяват идеи в България да бъдат разположени натовски оръжия, включително с ядрен заряд, Чух един министър да настоява за това. Този същият министър по мое време апелираше да бързаме към Ирак, за да не изпуснем парада на победата, но когато гръмна бомбата в Кербала и загинаха български момчета, аз трябваше да посрещам ковчезите.

Мога да ви кажа , че това е най-трагичното нещо, което може да преживее един президент.

Така че по кротко на войнолюбците. На България не ѝ подхожда ролята на ястреб", каза Първанов. 

"Ние сме били солидарни с колегите от НАТО, например в Афганистан, но бе може да сме солидарни, когато има бойни действия до нашата граница, и се бият братски народи. Тук трябва да ни се позволи да имаме една дистанция", категоричен бе президентът. 

Ако участваме с въоръжение няма да помогнем на украинците, но само ще създадем напрежение около нашата страна, подчерта той. 

"Нашето място е ясно, ние сме в ЕС. Разбира се, там трябва да се чува много по отчетливо нашия глас, а не само да козируваме. Но ми се струва, че това бе повод от страна на премира Кирил Петков да поиска оставката на министъра на отбраната. Аз съм бил върховен главнокомандващ, мога да кажа, че освен добър премиер, Стефан Янев бе и добър министър на отбраната. Според мен става дума за вътрешни коалиционни, институционални противоречия, за които ние тепърва ще разбираме.

Допускам, че той ще направи свой проект и ще получи немалка подкрепа от хора, които са разочаровани от случващото се от последните години.Стефан Янев олицетворява силата на разума. Това е неговата сила. А досега търсехме силата на отрицанието. До сега имахме наказателен вот. Сега може би имаме един позитивен глас на разума и дано тези очаквания да се сбъднат", каза Първанов. 

"Предполагам, че няма да бъде просто ляв. Излъчването на Стефан Янев е на излъчване на човек на патриотичното, на разумния патриотизъм. В политиката няма запазени територии. Много съм се смял, когато в ляво се запънат, че някой им краде вата", каза още президентът. 

"Предполагам, че това ще бъдат хора, разочаровани от почти всички партии. Всички ще бъдат ощетен, но нека от това да спечели политическия модел на България. Това, че е отстранен е друга тема. Аз виждам как хората го харесват и го подкрепят.А как ще се реализира и какъв екип ще направи, каква идеология ще има... знам, че при появата на един нов проект веднага се появяват едни бивши политици, които да се закачат и да търсят реванш. Рисковете са много, но в тази посока има очаквания", анализира Първанов. "Не мога да кажа дали оставката на Янев е край на разлома между президента и правителството. Тепърва ще видим кой и в каква степен ще поема тежестите на управлението", заключи Първанов.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай