Протестът на Кирил Петков и ДБ се срина! Кой остана

З часа след шумотевицата, която ПП вдигна за народните бунтове срещу хартиената бюлетина, площадът пред НС опустя

Протестът на Кирил Петков и ДБ се срина! Кой остана | StandartNews.com

3 часа след шумотевицата, която ПП и ДБ вдигнаха за народните бунтове срещу връщането на хартиената бюлетина, площадът пред Народното събрание опустя.

Въпреки двете почивки през 5 минути, взети от Кирил Петков и колегите му, за да говорат пред протестиращите и призивите им да стоят пред парламента, докато тече гласуването на Изборния кодекс, преди депутатите още да са преполовили закона за промените му, протестът рязко оредя. Макар преди това от ПП да заплашваха с т.н. "бял автобус" за депутатите, познат от протестите през 2014 г. срещу правителството на Пламен Орешарски, с който депутатите се опитаха да се измъкнат от протестиращите.

Още в самото му начало в 16.30 часа на площада пред Паметника на Цал освободител се събраха около 300 души. Патосните речи и гърмящите колони обаче не можаха да удържат привържениците на ПП и ДБ дори два часа. Те започнаха да се разотиват. А в края на 3-я час там останаха едва 15-20 души.

За разлика от депутатите, които твърдо изпълват залата и се надпреварват да искат процедури и прегласувания. Още по обед те решиха, че днес ще работят, докато приемат всички промени в Изборния кодекс, които заемат около 80 страници. В момента народните представители едва са преполовили текстовете. Краят на заседанието се очаква да проключи призори, освен ако някой не предложи заседанието да бъде прекратено и да продължи утре.

В късния следобед зам.-председателят на НС Росен Желязков предположи, че работният им ден ще продължи най-късно до 0.00 часа.

При всички случаи депутатите се оказаха по-държеливи от поборниците срещу връщането на хартиената бюлетина. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай